Indien CO2 nodig is voor de productie van koolzuurhoudende dranken, gebruik maken van CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces óf dat als nevenstroom ontstaat tijdens andere productieprocessen (bv. kunstmest), in de plaats van CO2 afkomstig va...

Terug naar het overzicht

Indien CO2 nodig is voor de productie van koolzuurhoudende dranken, gebruik maken van CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces óf dat als nevenstroom ontstaat tijdens andere productieprocessen (bv. kunstmest), in de plaats van CO2 afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen
Techniektype
BBT
Extra informatie

Gebruik maken van CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces is technisch haalbaar voor zover voldaan wordt aan de gestelde kwaliteitsvereisten. Bijvoorbeeld voor brouwerijen die een zeer grote diversiteit hebben aan bieren (bv. speciale bieren en fruitbieren) is het CO2 uit de gistingstanks niet steeds bruikbaar (bv. omwille van aroma"s). In het geval dat het CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces, na behandeling, wordt gebruikt voor het koolzuurhoudend maken van dranken: door gebruik te maken van een gesloten koelcircuit voor het koelen van de luchtcompressor en de CO2-compressor kan de vereiste hoeveelheid koelwater beperkt worden. In het geval dat het CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces, na behandeling, wordt gebruikt voor het koolzuurhoudend maken van dranken: door gebruik te maken van een gesloten koelcircuit voor het koelen van de luchtcompressor en de CO2-compressor kan de gevormde hoeveelheid afvalwater beperkt worden. In het geval dat het CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces wordt gebruikt voor het koolzuurhoudend maken van dranken: behandelen (bv. reinigen, samenpersen, drogen) van het opgevangen CO2 vergt energie. Er kan energie bespaard worden, die (elders) nodig zou zijn voor de aanmaak van CO2 uit fossiele brandstoffen. Er kunnen luchtemissies worden voorkomen die (elders) zouden ontstaan bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Door het aanwenden van CO2 dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces kan de CO2-emissie ter hoogte van de procesinstallatie beperkt worden.

Studie BBT-studie voor dranken
Studietype
Vlaamse BBT
Laatste herziening Vlaamse BBT-studie januari 2008
Referenties in Vlaamse BBT-studie
Milieuaspecten
Sectoren