Warmteterugwinning toepassen en optimaliseren

Terug naar het overzicht

Warmteterugwinning toepassen en optimaliseren
Techniektype
BBT (van geval tot geval)
Wanneer is dit BBT?

BBT voor alle drankenbedrijven met continue procesvoering.

Extra informatie

Randvoorwaarde voor warmterecuperatie is dat de procesvoering continu verloopt. Dit is meestal het geval in grote drankenbedrijven. De concrete invulling van de optimalisatie van de warmteterugwinning dient echter op bedrijfsniveau bepaald te worden. In kleine drankenbedrijven gebeurt de procesvoering veelal discontinu en is warmteterugwinning niet altijd technisch haalbaar. Het samenpersen van de ontstane dampen, ter verbetering van de efficiëntie van de warmteterugwinning, vereist bijkomende energie. Bij thermische dampcompressie komen geuren vrij waardoor maatregelen ter voorkoming of beperking van geurhinder toegepast moeten worden. Bij mechanische dampcompressie ontstaat geluid waardoor bijkomende maatregelen ter voorkomen of beperking van geluidshinder moeten genomen worden.

Studie BBT-studie voor dranken
Studietype
Vlaamse BBT
Laatste herziening Vlaamse BBT-studie januari 2008
Referenties in Vlaamse BBT-studie
Milieuaspecten
Sectoren