Beschrijving maatregel
Proces/deelproces:
Spoelen
Beschrijving
Deze techniek bestaat erin om het spoelwater van een bepaalde spoelstap opnieuw in te zetten in een andere spoelstap.
De onderstaande figuur geeft de meest gebruikelijke uitvoeringsvorm, waarbij het spoelwater van de spoelstap NA een procesbad opnieuw wordt ingezet VOOR procesbad, m.a.w. in de spoelstap na het vorige procesbad in de lijn.
Het spoelwaterdebiet wordt dan ingesteld op dat van de meest veeleisende van beide stappen. Tijdelijke verschillen tussen beide spoelstappen worden opgevangen met een buffertank. In de meeste gevallen wordt op de spoelstap waarin het water wordt hergebruikt als back-up ook een aansluiting met vers spoelwater voorzien.
Het hoofddoel van de maatregel is waterbesparing. Daarnaast zijn er een aantal interessante nevendoelen die geval per geval kunnen meespelen:
- beperkte herwinning van de uitsleep;
-
een vorm van chemisch spoelen b.v. in situaties waarbij het interessanter is om met een aangezuurd spoelwater te werken i.p.v. met een neutraal spoelwater;
-
in sommige gevallen: warmteherwinning.
Aard:
Hergebruik
Toepasbaarheid
Geval per geval te onderzoeken.
Bij anodiseren is de techniek algemeen toepasbaar. Het spoelwater loopt in tegenstroom doorheen het hele proces: spoelen na anodiseren ? spoelen na zuurdip ? spoelen na beitsen ? spoelen na ontvetten.
Milieu-aspecten
Het waterverbruik voor spoelen neemt af met meerdere tientallen %. Het waterverbruik van alle betrokken spoelstappen wordt in principe herleid tot dat van de stap die voor de invoering van de maatregel het grootste verbruik had.
Bij de meest gebruikelijke uitvoering nl. opnieuw inzetten van het spoelwater NA een procesbad in de spoelcascade VOOR datzelfde procesbad, is er een beperkte herwinning van de uitsleep. Deze is echter beperkt tot typisch ca. 5 %.
De vuilvracht die naar de afvalwaterzuivering afvloeit neemt beperkt af; het debiet neemt echter veel meer af. Dit heeft een dubbel gevolg:
-
de afvalwaterzuivering werkt efficiënter;
-
de concentratie van een aantal contaminanten in het geloosde afvalwater loopt op (ondanks het feit dat de vuilvracht gelijk blijft). Indien er wettelijke of bijzondere lozingsvoorwaarden uitgedrukt als concentraties van toepassing zijn, dan kan dit de invoering van deze milieuvriendelijke techniek hinderen.
Financiële aspecten
Er is een investering nodig in een leiding en eventueel ook buffertank, pomp en sturing. De kostprijs hiervan bedraagt 100 – 5000 EUR.
De investering wordt in de praktijk vrij snel terugbetaald door besparing op waterverbruik, debietsgebonden kosten van de waterzuivering en in veel gevallen ook beperkte besparing op aankoop chemicaliën en vuilvrachtgebonden zuiveringskosten.
Er zijn extreme gevallen bekend waarbij een investering van enkele 100 EUR volstaat en een besparing van vele tienduizenden EUR per jaar oplevert.
Opmerkingen
De techniek wordt vermeld in LTL Ecologiepremie (indirect als 1327).
Referenties
NICO, 2000. Succes Story Nico, Minnesota Pollution Control Agency.