Lekdetectie

Beschrijving maatregel

Proces/deelproces: algemene maatregel, van toepassing op het hele proces

Aard: voorkomen van onnodige solventemissies door preventieve periodieke controle van het reinigingstoestel

Beschrijving:

Controle van het reinigingstoestel op lekken door middel van een draagbaar elektronisch lekdetectietoestel.  Het werkingsprincipe van het lekdetectietoestel is gebaseerd op de meting van de elektrische stroom die geproduceerd wordt door de ionisatie van de PER-moleculen door de ionisatielamp van het lekdetectietoestel (photo ionisatiedetectie of PID).

Het doel van lekdetectie is het opsporen van lekken van PER of andere VOS aan het reinigingstoestel.

Bij het werken met oplosmiddelen is het noodzakelijk en verplicht de machines regelmatig op lekkages te controleren. Dit geldt vooral bij gebruik van PER als oplosmiddel. Het tijdig opsporen van lekkages kan grotere problemen voorkomen. Ook werkt dit kostenverlagend doordat eenvoudige problemen zelf direct kunnen worden verholpen.

 

Figuur: Voorbeeld van een lekdetectietoestel (Bron: Cleaning Consultancy Delft)

Bij aankoop van een lekzoektoestel dient gelet te worden op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, reactietijd, en de tijd nodig om terug naar het nulniveau te komen.

Een goede meting uitvoeren vereist kennis van zaken. Er wordt aangeraden de machine tijdens de meting normaal te beladen. Tijdens het reinigen ligt de nadruk op de vloeistofpakkingen. Tijdens het drogen ligt de nadruk op het droogcircuit. Problemen komen snelst tot uiting bij het begin van het drogen.

Volgende onderdelen worden best op regelmatige tijdstippen gecontroleerd: de laaddeur (deurpakking en glaspakking), speldenvanger, kijkglazen, leidingen, leidingdoorvoeren, filters, deur stofvanger, koeler, verwarming, luik voor verwarming, aansluiting droger/waterafscheider, deur destillatieketel, kijkglas destillatieketel, leiding destillatieketel, pakking destillatiekoeler, waterafscheider destillatie, ontluchtingsklep, ontluchtingsleiding, beluchtingsklep en ventilator (Cleaning Consultancy Delft, 2007).

Toepasbaarheid

Lekdetectie is vooral noodzakelijk voor droogkuistoestellen die gebruik maken van oplosmiddelen zoals b.v. PER. Ook voor andere solventen die behoren tot de VOS is lekdetectie nuttig.

Milieu-aspecten

Door opsporen van lekken komen gebreken aan het toestel sneller aan het licht. Minder lekken betekent minder PER-emissie.

Financiële aspecten

Een handig en bruikbaar draagbaar lekdetectieapparaat kost 250 tot 400 EUR.

Een controle duurt niet lang en kan eventueel “tussendoor” gebeuren.

Elke gram PER die preventief niet uit de machine ontsnapt is een besparing.

Naast de kost van batterijen zijn er geen andere werkingskosten aan de orde. Vermits de meting enkel kwalitatief is, is ijking niet aan de orde.

Opmerkingen

Art. 5.41.2.3. § 2. van VLAREM II stelt dat elke reinigingsmachine wekelijks op lekken gecontroleerd moet worden door middel van een kwalitatieve meting met een draagbaar elektronisch lekzoektoestel. De resultaten van deze wekelijkse metingen moeten bijgehouden worden in een logboek dat minstens 5 jaar na de laatste registratie moet bewaard worden.

Referenties

Textielverzorging 4, p 221 – oktober 2007

Website Cleaning Consultancy Delft http://www.ccd.nl Beschikbaar op 04/12/2007.