Techniek : Thermische verbranding

Concept : Luchtzuivering

 

Techniekbeschrijving

De in de gasfase aanwezige organische verontreinigingen worden onder aanwezigheid van zuurstof geoxideerd tot kooldioxide en water. In een verbrandingsoven worden de verontreinigingen bij een temperatuur van circa 800 °C onder toevoer van lucht met behulp van een vlam geoxideerd. In het geval het gehalte aan vluchtige organische stoffen te laag is, dient extra brandstof te worden gedoseerd. De verbrandingswarmte kan met behulp van een warmtewisselaar worden teruggewonnen waardoor bespaard kan worden op extra brandstof. Voor autotherme procescondities is in het algemeen een concentratie aan vluchtige organische stoffen van minimaal 5 - 10 g/m³ vereist.

Toepassingsvoorwaarden

De voornaamste toepassingsvoorwaarde is dat rekening moeten worden gehouden met explosie-grenzen (LEL). Bij thermische verbranding worden meestal luchtstromen verbrand met een maximale concentratie aan brandbare verontreinigingen overeenkomend met 25% van de onderste explosiegrens (LEL). Speciale voorzieningen moeten zijn getroffen om vlamterugslag in de leiding te voorkomen.

Vaste bestanddelen in de gasfase kunnen verstoppingen veroorzaken.

Resultaten

Afhankelijk van de verbrandingscondities is het verwijderingsrendement groter dan 90 - 99 %.

Kosten

Voor het thermisch verbranden van bodemlucht worden de investeringskosten ingeschat op 50 tot 75 EUR per m³ per uur. De exploitatiekosten bedragen circa 7,5 per 25 EUR per m³.

Milieurendement

Bij verbranding kunnen afhankelijk van de aard van de vluchtige organische stoffen en de condities waaronder verbranding plaatsvindt CO, NOx, SO2, HCl en eventuele dioxinen worden gevormd. Bij de verbranding van gechloreerde koolwaterstoffen wordt HCl gevormd waardoor de afgasstroom moet worden gereinigd met een gaswasser.

Energieverbruik -
Reststoffen +
Ruimtegebruik 0
Geluidshinder -
Geurhinder 0

Ontwikkelingsstadium

Categorie 2

Met de techniek is op veldschaal nog enige ervaring opgedaan bij in-situ saneringsprojecten met bodemluchtonttrekking.

Leveranciers

In het rapport "Beschikbare nageschakelde technieken voor de beperking van VOS-emissies via puntbronnen in de chemische industrie" worden een groot aantal leveranciers van deze techniek genoemd.

Referenties

Project KWS 2000, Beschikbare nageschakelde technieken voor de beperking van VOS-emissies via puntbronnen in de chemische industrie, Deventer, november 1991.

VDI Berichte 1034, Verein Deutscher Ingenieure, Kommission Reinhaltung Der Luft im VDI und DIN, Fortschritte bei der thermischen, katalytischen, sorptiven ubd biologischen abgasreinigung, März 1993.

Monografieën informatiesysteem technieken, Compartiment Lucht, RIVM Rapportnummer 736101007.