Concept : Herinfiltreren van water
Techniekbeschrijving
Het infiltreren van water kan een aantal positieve effecten hebben bij een sanering. Ten eerste kan door herinfiltratie het mogelijke risico op zettingsschade en droogteschade ten gevolge van een grondwateronttrekking worden tegengegaan. Daarnaast zal bij herinfiltratie bij een grond-watersanering door onttrekking van water (pump and treat) de bodem sneller doorspoeld worden.
Met behulp van drains, deepwells en verticale filters kan onttrokken grondwater, meestal na reiniging, of schoon water worden geïnfiltreerd in de bodem. Tevens kan gebruik gemaakt worden van oppervlakkige besproeiing of infiltratievijvers.
In het algemeen wordt het bij grondwateronttrekking vrijkomende water stroomopwaarts geïn-filtreerd via een gesloten leidingensysteem. Indien het opgepompte water gezuiverd dient te worden alvorens het kan worden geïnfiltreerd, is in het algemeen 100% recirculatie vereist. Dat houdt in dat wanneer toch verontreinigd water wordt geïnfiltreerd dit water weer afgevangen wordt in de onttrekkingsputten. Afhankelijk van de afstand tussen het onttrekkingsmiddel en infiltratie-middel kan niet al het opgepompte water worden geïnfiltreerd.
Infiltratie op relatief korte afstanden van een grondwateronttrekkingen zal, in vergelijking met een onttrekking zonder infiltratie, leiden tot grotere onttrekkingsdebieten om bijvoorbeeld een grondwaterstandsverlaging te kunnen realiseren.
Toepassingsvoorwaarden
Het al dan niet slagen van infiltratie hangt in belangrijke mate af van de volgende factoren:
Geochemische omzettingen (o.a. ijzerneerslag, gasvorming)
Doordat zuurstofloos ijzerrijk water in contact komt met zuurstof kan ijzer neerslaan.
Hydrologische problemen (o.a. heterogeniteit van de bodem)
De doorlatendheid van de bodem in de verticale en horizontale richting is veelal moeilijk in te schatten door gebrek aan informatie omtrent de geohydrologische bodemopbouw.
Fysische problemen (o.a. colloïdale verstoppingen)
Door de inspoeling van fijne deeltjes kan het infiltratiemiddel (en/of omstorting) verstopt raken.
Biologie (o.a. toename van biomassa)
Door de toevoer van nutriënten of zuurstof kan de biologische activiteit verhoogd worden waardoor het infiltratiemiddel door microbiële groei verstopt kan raken.
Technologische problemen (o.a. het plaatsen van te weinig onttrekkingsputten)
De infiltratiecapaciteit van bijvoorbeeld een infiltratieput is veelal 50 tot 80% kleiner dan die van het onttrekkingsput.
Resultaten
Infiltratie van water heeft het volgende resultaat:
terugdringen van de ongewenste gevolgen van grondwateronttrekkingen (grondwaterstands-verlagingen, droogte- en zettingsschade, aantrekken verontreinigingen van elders);
versnelde doorspoeling van de bodem.
Kosten
De kosten van infiltratie zijn afhankelijk van de uitvoeringsvorm van de infiltratie. In het algemeen zijn de kosten van deepwells, filters en drains relatief hoger dan de prijzen voor onttrekking, doordat, afhankelijk van de werking van het infiltratiesysteem, het onderhoud in de regel intensiever zal zijn. Indien simpelweg wordt uitgegaan dat bij deepwells en verticale filters 2 keer zoveel infiltratiemiddelen als onttrekkingsmiddelen nodig zijn, houdt een infiltratie een verdub-beling van de installatie- en exploitatiekosten in.
Tegen de bovengenoemde kosten van installeren en exploiteren van een infiltratiesysteem moeten uiteraard de kosten van de eventuele negatieve effecten van een grondwateronttrekking (o.a. zetting- en droogteschade) worden tegenovergesteld. Deze kosten kunnen vele malen hoger zijn.
Milieurendement
De infiltratiemiddelen worden na gebruik in het algemeen weer verwijderd. Drains en diepe deepwells (opgevuld) kunnen ook in de bodem achterblijven.
Energieverbruik +
Reststoffen +
Ruimtegebruik +
Geurhinder +
Geluidshinder +
Ontwikkelingsstadium
Categorie 2
Elke bronneerder en/of aannemer actief op het gebied van bodemsanering heeft mogelijkheden voor het toepassen van infiltratie. Met deze techniek is redelijk wat ervaring, er zijn echter nog kennisleemten in het ontwerpen en onderhouden van infiltratiesystemen