Beschrijving maatregel
Proces/deelproces:
End-of-pipe techniek
Beschrijving:
Een membraanbioreactor is een compact afvalwaterzuiveringssysteem waarbij het actiefslib gekoppeld wordt met membraanfiltratie. De membranen worden gebruikt voor het scheiden van biomassa en gezuiverd afvalwater en vervangen de nabezinktank die bij klassieke actiefslib systemen gebruikt wordt. Actiefslib membraanbioreactoren kunnen ingedeeld worden in twee types, naargelang de soort membraanfiltratie die gebruikt wordt. Bij het integrale systeem worden de membranen ondergedompeld in het actiefslib. Het effluent wordt via onderdruk onttrokken. Meestal worden hiervoor holle vezels of vlakke-plaat-membranen gebruikt. Bij het externe systeem is de membraanfiltratie buiten het actiefslib systeem opgesteld. Het actiefslib wordt continu gerecirculeerd doorheen de membranen. Zowel tubulaire als vlakke-plaat membranen worden hiervoor gebruikt. De membraanbioreactor kan ingezet worden als alternatief voor klassieke actiefslib systemen die tot doel hebben om CZV en/of stikstof (nitrificatie/denitrificatie) te verwijderen. De biologische omzettingsprocessen zijn dezelfde als beschreven voor actiefslib voor CZV-verwijdering Details over deze techniek kunnen teruggevonden worden in technische fiche 8 en in de Gids waterzuiveringstechnieken (2000).
De rendementen zijn hoog, maar het systeem heeft de gevoeligheden die ook voor elke andere biologische behandeling gelden. Dit betekent dat toxische stoffen de werking volledig kunnen verstoren.
Onderstaande tabel geeft de effluentconcentraties en verwijderingrendementen die gemeten werden het ECOWAS-project (2006). Binnen dit project werd effluent uit de wasserijsector behandeld in een pilot-scale MBR. Hieruit blijkt dat het restgehalte aan CZV nog vrij hoog is. In het ECOWAS project werd nagegaan of deze kon verwijderd met een tertiaire zuiveringstechniek: chemische oxidatie, UV of ozonisatie.
1. de stikstof concentratie is hoog, omdat er tijdens het experiment stikstof werd bijgevoerd
Uit bedrijfsmetingen blijkt bovendien dat PAK’s verwijderd worden door een MBR. Uit metingen bij twee wasserijen, die ook werkkleding wassen, bleek de concentratie van de PAK’s onder de bepalingsgrens te liggen. Momenteel wordt er verder onderzoek uitgevoerd aan de hogeschool Gent om na te gaan wat de concentraties aan PAK’s zijn in het slib van de reactor.
Details over deze techniek kunnen teruggevonden worden in techniekblad w;8 van de Gids voor waterzuiveringstechnieken (2000).
Milieuvoordeel
Het plaatsen van een MBR heeft een gunstig effect op de lozingsparameters. Bovendien blijkt uit metingen, dat PAK’s eveneens verwijderd worden.
Financiële aspecten
Investeringskost voor installaties tussen 50 en 500 m³/d worden geraamd op 500 000 à 1 000 000 euro52. Voor kleinere debieten is dit geen gangbare techniek.
Opmerkingen
In het geval matten en moppen gewassen worden kunnen stoffen vrijkomen die een inhiberende werking hebben op de biologische zuivering.