Items getagd met Bedrijfsinterne milieuzorg

Doe een vergroeningsscan om de haalbaarheid van jouw groene investering te checken
energieprijs
Greet Meynen

Heeft jouw onderneming plannen om te investeren in een groene technologie, maar wil je eerst onderzoeken of dit technisch en economisch haalbaar is? Doe dan een vergroeningsscan bij een van de 10 geselecteerde adviesbureaus. VLAIO komt tussen voor 85% van de kostprijs van de scan. 

Nieuws
Unieke belevingscontainer toont hoe bedrijventerreinen waterduurzaam kunnen worden
vito_tielt_290224_kep3004
Greet Meynen

Droogte en wateroverlast voorkomen én beheersen zijn twee van de belangrijkste uitdagingen voor de volgende decennia. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Een unieke, reizende belevingscontainer maakt nu op een interactieve en praktijkgebaseerde manier duidelijk hoe bedrijventerreinen samen winst kunnen halen uit water.

Nieuws
Campagne moet aanzetten tot beter sorteren van bedrijfsafval
afval 10454561.jpg
Greet Meynen

Resultaten van 1.000 controles wijzen op noodzaak campagne: helft van het bedrijfsrestafval blijkt uit recycleerbare materialen te bestaan

Nieuws
Grensoverschrijdende samenwerking levert significante CO2-reductie op
samenwerking_akkoord
Greet Meynen

CrossRoads2 Sustainable Energy gaf in de periode 2020-2023 kmo- en mkb-bedrijven aan beide zijden van de Vlaams-Nederlandse grens de kans om te investeren in toonaangevende innovaties rond duurzame energie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. In een brede waaier aan sectoren ontwikkelden bedrijven duurzame en slimme oplossingen met een rechtstreekse impact op de grensregio. De verwachte CO2-reductie is immens: alle projecten samen besparen de komende vijf jaar potentieel 375.000 ton CO2-equivalenten.

Nieuws
Demir geeft investeringen in circulair watergebruik extra duw in de rug
afvalwaterzuivering (1).jpg
Greet Meynen

Met middelen van het Vlaams klimaatadaptatieplan beslist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om bedrijven, gemeenten en organisaties dit jaar te helpen om meer water circulair te gebruiken en op die manier ook minder water te verbruiken. Ze lanceert een projectoproep. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen.

Nieuws
Woon-werkverkeer: de fiets blijft in opmars, +80% op 16 jaar tijd
fietser_in_verkeer
Greet Meynen

Om de drie jaar organiseert de FOD Mobiliteit en Vervoer een enquête over het woon-werkverkeer. Die enquête omvat alle werkgevers, zowel in de privé- als in de publieke sector, die minstens 100 werknemers tellen. De resultaten van deze 6de editie, beïnvloed door de coronacrisis, tonen onder andere aan dat de fiets steeds populairder wordt bij de Belgen, dat het openbaar vervoer lijdt onder de coronamaatregelen en dat werkgevers steeds meer doen om duurzame mobiliteitsmodi te ondersteunen.

Studie
Gratis waterscan helpt Vlaamse ondernemingen om water te besparen
aarde_druppel
Greet Meynen

De Vlaamse Regering wil ondernemingen aanmoedigen duurzamer om te gaan met water en om waterbesparende maatregelen te nemen. Daarom kunnen bedrijven met een minimaal waterverbruik van 500 m3 een gratis waterscan laten uitvoeren. Deze scan visualiseert de waterbalans en stelt concrete acties voor waterbesparing voor. VLAIO en kenniscentrum VLAKWA staan samen in voor het beheer en de kwaliteit van de waterscans.

 

Nieuws
Bedrijven die fout sorteren, worden strenger aangepakt
Afval_containers_shutterstock.jpg
Greet Meynen

Vanaf 2023 zal een foutieve bronsortering voor bedrijven bijkomende kosten met zich meebrengen. Bedrijven die niet correct sorteren, zullen meer moeten betalen voor de verwerking van hun afval. 

Bedrijven zijn verplicht om bepaalde afvalstromen te sorteren aan de bron. Die mogen dus niet bij het restafval. Dat levert op alle vlakken winst op:

Nieuws
Vlaamse afvalberg wordt weer stukje kleiner door flinke afname van het restafval
	afvalberg_0.jpg
Greet Meynen

De OVAM publiceerde vandaag de resultaten van de jaarlijkse inventarisatie van het huishoudelijk afval voor het jaar 2021. De hoeveelheid huishoudelijk afval bedroeg vorig jaar 471 kg per Vlaming, het laagste cijfer sinds 1994. Ook de hoeveelheid restafval ging -na een lichte stijging in 2020 o.w.v. COVID- opnieuw naar beneden, van 147 kg per Vlaming in 2020 naar 140 kg in 2021. Maar liefst 70% van ons afval werd selectief ingezameld. 68,3% gaat naar een inrichting voor recyclage, compostering of vergisting.1  62,6% wordt effectief gerecycleerd.

Studie
Advies - Wijziging Vlarem i.v.m. bedrijfsafvalwater
afvalwater 60194868.jpg
Greet Meynen

Op vraag van omgevingsminister Demir brachten de Minaraad, SERV en SALV een gezamenlijk advies uit over bijstellingen aan de regelgeving inzake het lozen van bedrijfsafvalwater. De Raden staan achter de doelstelling om de lozing van gevaarlijke stoffen in oppervlaktewater maximaal te voorkomen. Ze wijzen wel op een aantal problemen bij de implementatie hiervan. 
 

Nieuws