04/03/2024

Unieke belevingscontainer toont hoe bedrijventerreinen waterduurzaam kunnen worden

vito_tielt_290224_kep3004
Terug naar artikeloverzicht

Droogte en wateroverlast voorkomen én beheersen zijn twee van de belangrijkste uitdagingen voor de volgende decennia. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Een unieke, reizende belevingscontainer maakt nu op een interactieve en praktijkgebaseerde manier duidelijk hoe bedrijventerreinen samen winst kunnen halen uit water. Vandaag werd de belevingscontainer feestelijk geopend op bedrijventerrein Tielt Noord in West-Vlaanderen.

De belevingscontainer voor waterwinst op bedrijventerreinen is een initiatief binnen het Blue Deal project Vlaanderen WaterProof, uitgevoerd door VITO in opdracht van Vlaamse overheid. Vier virtuele personages – een adviseur klimaatprojecten, een landbouwer, een duurzaamheidsmanager en een groendienstmedewerker – nemen de bezoeker mee in een levensecht luisterverhaal over waterwinst. De interactieve opstellingen geven de bezoeker een duidelijk beeld van tastbare slimme ingrepen voor waterduurzame bedrijvensites die op het terrein doeltreffend zijn gebleken.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen, partner in het Vlaanderen WaterProof project: “Duurzaam waterbeheer is één van de basispijlers van onze werking van Bedrijventerreinen van de Toekomst. Met dit concept verduurzamen we bestaande regionale bedrijventerreinen in West-Vlaanderen. De belevingscontainer van VITO maakt de mogelijkheden voor duurzaam waterbeheer tastbaar en inspireert alle betrokkenen om samen actie te ondernemen. Daarom ondersteunen wij deze actie ten volle en gaan we graag met verse inspiratie op het terrein aan de slag.”

watercontainer

 

Sla de handen in elkaar voor waterwinst

Als individueel bedrijf kun je acties nemen voor je eigen vestiging. Maar je boekt pas grote winst als je de handen in elkaar slaat, en dus op grotere schaal ook grotere impact kunt hebben. Daarom valt samen veel winst te halen uit water op bedrijventerreinen. Winst maken kan door hoogkwalitatief kraanwater of schaars grondwater (deels) te vervangen door een duurzaam alternatief zoals regenwater. Want duurzame waterbronnen kunnen 1) de productie van waterintensieve industrie, zoals textiel, en 2) de oogst van de landbouw garanderen. Op Tielt Noord demonstreert project Vlaanderen WaterProof we hoe je dat kunt aanpakken op en rond een volledig bedrijventerrein. Niet eenvoudig, want zo’n sterk verharde omgeving biedt uitdagingen om duurzaam met water om te gaan. Toch kunnen we ook daar het evenwicht herstellen tussen periodes met te veel en periodes met te weinig water.

Katrien Moubax, Water & Omgevingsplanner Aquafin, partner in het Vlaanderen WaterProof project: “Dankzij een klimaatrobuuste wegopbouw, waarbij we de onderfundering aanspreken als infiltratiebuffer, kunnen we ook bij veel verharding het regenwater maximaal laten infiltreren. De waterbuffers op én rond het bedrijventerrein gaan we slim aansturen en verbinden om water te kunnen delen tussen de bedrijven onderling en met andere nabije watergebruikers, zoals landbouw en groendienst. Zo geven we het water lokaal een waardevol tweede leven!”

Anderzijds kan het net zo goed gaan om vergroening van de bedrijfsterreinen, wat gepaard gaat met ontharding. Dat zorgt voor een gezonde en toffe werkomgeving, én voor een betere infiltratie van water in de bodem. Zo slaan we twee vliegen in één klap, want dat maakt het bedrijventerrein beter bestand tegen droogte, én tegen wateroverlast.

De waterbelevingscontainer op tournee

De belevingscontainer is verplaatsbaar en zal doorheen Vlaanderen reizen en op gerichte locaties neerstrijken. De watercontainer maakt onder meer deel uit van het Flanders Technologie en Innovatie-festival dat van 16 tem 21 maart in Hasselt plaatsvindt, en van het slotfestival in Antwerpen op 23 en 24 maart. Neem contact op met ellie@waterwinst.be om de mogelijkheden te verkennen om een bezoek te plannen met jouw organisatie.

Meer uitleg vindt u op www.waterwinst.be/beleving of bij communicatieverantwoordelijke Maaike Vandekerckhove, maaike.vandekerckhove@vito.be.

 

De inhoud van de belevingscontainer is gebaseerd op de plannen en bevindingen van het demoproject van Vlaanderen WaterProof op bedrijventerrein Tielt Noord. Waterwinst is een campagne van het traject Vlaanderen WaterProof, dat uitgevoerd wordt door VITO in opdracht van de Vlaamse overheid. Dankzij nauwe samenwerking met sterke partners voor de lokale demonstraties kan Vlaanderen WaterProof onderzoek en innovatie in de praktijk brengen via concrete realisaties in Vlaanderen. In Tielt doet VITO dat samen met projectpartners Aquafin, De Watergroep, POM West-Vlaanderen en WVI.

waterproof_partners
vito_tielt_290224_kep2949.jpg vito_tielt_290224_kep3024.jpg
vito_tielt_290224_kep2989.jpg vito_tielt_290224_kep2997.jpg
vito_tielt_290224_kep3180.jpg vito_tielt_290224_kep3056.jpg

 

 

Bron: 2018-2024 VITO