23/09/2022

Restafval van bedrijven onder de loep: ‘Nog te veel recycleerbare materialen in het restafval’

Afval_containers
Terug naar artikeloverzicht

De OVAM publiceerde vandaag de resultaten van de sorteeranalyse van restafval bij bedrijven. De resultaten maken duidelijk dat extra inspanningen en beleidsmaatregelen nodig zijn om afval aan de bron te sorteren en zo het volume restafval verder te doen dalen. De analyse toont aan dat slechts 53,93% van het bedrijfsrestafval ingezameld via ‘afzetcontainers’ effectief bedrijfsrestafval is. De overige inhoud had selectief ingezameld moeten worden. Bij ‘rolcontainers ’ is het restafval zelfs in de minderheid. Daar is amper 43,27% van de inhoud van een container effectief bedrijfsrestafval .

Figuur 1: Relatieve gewichtspercentages afzetcontainers bedrijfsrestafval campagne 2021-2022Figuur 2: Relatieve gewichtspercentages rolcontainers bedrijfsrestafval campagne 2021-2022

In vergelijking met de vorige sorteeranalyse uit 2017-2018 verbeterde de inzameling via afzetcontainer gevoelig. Er werd bij deze sorteeranalyse 11% minder ‘recycleerbaar afval’ terug gevonden in het restafval. Bij de rolcontainers zien we helaas een omgekeerde evolutie met 5% meer ‘recycleerbaar afval’ in het restafval ten opzichte van de meting van 2017-2018. Die toename is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de stijgende hoeveelheid voedselafval in de rolcontainers.

Volume bedrijfsrestafval moet naar beneden

Op basis van het klimaatplan van de Vlaamse Regering ligt de doelstelling op 30% minder bedrijfsrestafval tegen 2030. Juist sorteren aan de bron is een voorwaarde om die doelstelling te halen. Deze sorteeranalyse maakt duidelijk dat bedrijven op dit vlak extra inspanningen kunnen leveren en bevestigen ook de nood aan extra maatregelen. De verplichte visuele controle door de inzamelaars, de uitbreiding van de pmd-sorteerboodschap en de reeds voorziene verdere uitrol van de verplichting om keukenafval en etensresten selectief in te zamelen in álle bedrijven (vanaf 1/1/2024) moeten deze resultaten de goede richting uit duwen.

Ook de recent aangekondigde beslissing dat bedrijven vanaf 1 januari 2023 verplicht moeten overschakelen op transparante zakken voor hun restafval, zodat inzamelaars makkelijk en snel kunnen controleren op sorteerfouten, moet bijdragen aan betere sorteerresultaten. De Vlaamse Regering besliste eerder ook al om de heffing op de verbranding van bedrijfsafval te verhogen van 13,38 euro naar 25 euro per ton. Maar de OVAM wil samen met haar partners ook werk maken van extra communicatie rond sorteren bij bedrijven en kiest voor een sectorspecifieke aanpak om extra impact te genereren.

Enkele sectoren onder de loep

In deze sorteeranalyse zoomden de onderzoekers voor het eerst ook in op vier specifieke sectoren: onderwijs, zorg, horeca en supermarkten. Zo krijgen we een scherper zicht op de soorten afval die per sector mogelijk extra aandacht vragen. Zo zien we dat bij horeca en supermarkten nog ongeveer 40% van het afval in hun rolcontainers voedselafval is. Extra inspanningen om de (voor veel bedrijven) reeds verplichte selectieve inzameling van keukenafval en etensresten op te volgen en versterkte aandacht voor preventie van voedselverlies moeten dit cijfer helpen dalen.

Ook in de onderwijssector vinden we nog 21,5% voedselafval terug. Maar daar valt zeker ook het volume papier en karton op. Dat is goed voor 19% van het afval in rolcontainers met restafval. Twee fracties die ook in het onderwijs zeker selectief ingezameld kunnen worden. Voor de zorgsector is het volume luiers en incontinentiemateriaal het opvallendst. In deze sector analyseerden de onderzoekers de inhoud van zowel rol- als ondergrondse containers. Die ondergrondse containers bevatten 43,7% luiers en incontinentiemateriaal. In de rolcontainers vinden de onderzoekers nog 27,2% van deze fractie. In het ontwerp van Lokaal Materialenplan wordt de invoering van selectieve inzameling van luiers bij kinderdagverblijven en woonzorgcentra vanaf 2025 daarom ook voorgesteld.

Extra cijfers, inzicht in de methode en nog verder analyse? Raadpleeg het rapport via https://ovam.vlaanderen.be/sorteeranalyses.

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid