07/05/2018

Beslissingen Ministerraad van 4 mei 2018

Back to article overview

Inwerkingtreding fiscale gunstmaatregelen natuurbeheerplannen

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein en minister Joke Schauvliege

Volgens het decreet over de fiscale gunstmaatregelen die verbonden zijn aan natuurbeheerplannen, is het de Vlaamse Regering die de datum bepaalt waarop het decreet in werking treedt. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat stelt dat het decreet in werking zal treden op de dag van de inwerkingtreding van dit besluit. 

Inwerkingtreding fiscaliteit natuur - advies

Inwerkingtreding fiscaliteit natuur - BVR

 

GRUP R4 - knoop Wondelgem

Op voorstel van minister Ben Weyts en minister Joke Schauvliege

Het project 'Ombouwen R4 West en Oost tot primaire wegen' of project R4WO, moet de inrichting van de R4 West en Oost afstemmen op zijn rol als primaire weg en de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid langs deze as verbeteren. Daarvoor moeten verschillende kruispunten omgevormd worden. Voor een groot deel van deze omvorming is in het verleden al een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt. De zone Wondelgem valt daarbuiten, waardoor voor deze knoop een apart GRUP nodig is. De Vlaamse Regering keurt daarom de startnota 'R4 - knoop Wondelgem' goed samen met de bijbehorende procesnota. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten erover raadplegen. 

R4 Wondelgem - bijlage
R4 Wondelgem - bijlage R4 Wondelgem - bijlage R4 Wondelgem - bijlage R4 Wondelgem - bijlage

 

GRUP R4 - knoop Wachtebeke

Op voorstel van minister Ben Weyts en minister Joke Schauvliege

Het project 'Ombouwen R4 West en Oost tot primaire wegen' of project R4WO, moet de inrichting van de R4 West en Oost afstemmen op zijn rol als primaire weg en de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid langs deze as verbeteren. Daarvoor moeten verschillende kruispunten omgevormd worden. Voor een groot deel van deze omvorming is in het verleden al een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt. Voor de zone N49 - Arcelor blijken er na recent studiewerk aanpassingen nodig aan de contouren van dit GRUP, in verband met de opwaardering van spoorlijn L204. De Vlaamse Regering keurt daarom de startnota 'R4 - knoop Wachtebeke' goed samen met de bijbehorende procesnota 1. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal de nodige adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen. 

 

Rivervisserij: wijziging uitvoeringsbesluit

De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse bepalingen van het besluit tot uitvoering van de wet op de riviervisserij. Het uitvoeringsbesluit over de riviervisserij moet zorgen voor minder en eenduidiger regels, bescherming van wat bescherming nodig heeft, en de ecologische inpassing van de visserij. De aanpassingen komen er na een evalutie in samenspraak met de hengelaars, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Natuurinspectie. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad. Het wordt ook voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu. 

BVR riviervisserij - BVR                                            BVR riviervisserij - bijlage
 

GRUP Kakelenberg

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Vlaamse Leemstreek - deelplan Kakelenberg Zuid' en aan de bijbehorende bijlagen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Herneming Kakelenberg - nota Herneming Kakelenberg - BVR Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage
Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage
Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage
Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage Herneming Kakelenberg - bijlage  
 

Soortenschadebesluit: wijziging diverse bepalingen in het kader van wolvenschade

4 mei 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Begin 2018 werden twee zwervende wolven in Vlaanderen gesignaleerd. Dit is de eerste zekere aanwezigheid van de soort in 150 jaar. Met de terugkeer van de wolf in Vlaanderen ontstaat ook potentiële schade, door het doden of verwonden van schapen. Aangezien de wolf een Europees beschermde soort is, is een schadevergoedingsregeling nodig, zoals voorzien in het Natuurdecreet. Om deze schadevergoedingsregeling verder uit te werken, wijzigt de Vlaamse Regering diverse bepalingen van het Soortenschadebesluit. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.  
BVR wolvenschade - nota                                                                                      BVR wolvenschade - BVR
 

Omgekeerde toegankelijkheid natuur

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van decreet dat het Bosdecreet en het decreet over natuurbehoud en het natuurlijk milieu wijzigt. De wijzigingen hebben twee doelstellingen: enerzijds zorgen voor een betere en snellere benutting van de middelen van de financiële boscompensatie, door de financiering van de Vlaamse overheid op dezelfde hoogte te brengen als de inkomsten verbonden aan de financiële boscompensatie; en anderzijds zorgen voor een verhoogde toegankelijkheid van natuur in Vlaanderen. Tegelijk wordt een differentiatie voorzien in het subsidiepercentage, zodat aankoop van te bebossen gronden die gelegen zijn in planologisch bosgebied hoger wordt gesubsidieerd. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 4 mei 2018