26/11/2009

Beoordeling van technische haalbaarheid en van milieu-aspecten van het afvalverwerkingsbeleid

Terug naar artikeloverzicht

In de studie " Beoordeling van technische haalbaarheid en van milieu-aspecten van het afvalverwerkingsbeleid ", die werd gemaakt in opdracht van OVAM, wordt enerzijds een herevaluatie gemaakt van verschillende afvalverwerkingsscenario's op het vlak van milieu-impact, energie en materiaalrecuperatie op basis van herberekeningen. Daarnaast wordt voor verschillende afvalverwerkingstechnieken een technische beschrijving gegeven onder de vorm van technische fiches.

In dit rapport worden de resultaten weergegeven van de activiteiten die VITO uitvoerde in 2004 in het kader het jaarcontract OVAM/VITO 2004, Beleidsondersteuning afvalstoffen.

Deze actie werd als volgt ingevuld :

Resultaten van de update van de verkorte beoordelingsmethode voor verwerkingstechnieken van huishoudelijk afval

Dit jaar werden de berekeningen herdaan op basis van de meest recente gegeven die VITO ter beschikking had. Deze herberekeningen gebeurden oorspronkelijk in het kader van  SusTools-project van de Europese Commissie. Er werd bij het begin van deze studie afgesproken met OVAM dat de resultaten van deze herberekeningen bezorgd zouden worden, in de format zoals gebruikt in de restafvalstudie.

Actualisatie van beschikbare informatie over verwerkingstechnieken voor huishoudelijk afval.

Doel van deze taak is om de stand van zaken betreffende afvalverwerkingstechnieken van nabij op te volgen en de beschikbare kennis te verwerken in een basisdocument dat verder kan worden aangevuld.  Deze taak werd in 2003 opgestart.

Dit deel kan nog eens opgesplitst worden in 2 delen  :