Neem op 18 oktober deel aan de inspiratie-en netwerkdag rond houtkanten

Terug naar filteroverzicht

Vier de internationale dag van het landschap met een inspirerende dag over houtkanten!

Programma

​09u30   Ontvangst met thee/koffie in CC De Warande, Turnhout

U kunt al een eerste blik werpen op een aantal inspirerende posters over alle aspecten van houtkanten: van historisch tot juridisch, van ecologisch tot economisch, … 

10u00   Welkomstwoord en toelichting bij het Vlaams houtkantenplan 

10u35    Kruisbestuivingen met houtkanten: 6 inspirerende voorbeelden van aanplant, beheer en valorisatie van houtkanten:

1. Houtkanten, voederheggen en schaduwgroen

Een interessante toepassing van houtkanten is hun voedingswaarde voor dieren. Daarnaast bieden uitgegroeide houtkanten en bomen ook broodnodige schaduw. Regionaal Landschap Zuid-Hageland experimenteerde de afgelopen 3 jaren bij 18 veetelers met schaduwbomen en werkte samen met onderzoekers van Obs'Herbe om het effect van voedergroen wetenschappelijk te onderbouwen en het win-wineffect op biodiversiteit en dierenwelzijn te onderzoeken. Door Joachim Lambrechts (RLZH) en Pieter Van Rumst (Obs'Herbe). 

​2. Houtkanten en toerisme
Houtkanten bieden een bijzondere belevingswaarde aan wandelaars en fietsers. Niet alleen hun uitzicht, maar ook de fauna die ze herbergen, zoals talrijke kwetterende vogels en bijzondere bijen, verschaffen de recreant plezier, en injecteren een portie 'vitamine G'. Een goed onderhoud van de houtkanten langs recreatieve routes is dus onontbeerlijk, en hier komt in Limburg de sociale economie aan bod. Hun cruciale rol en de economische winst van het toerisme in Limburg worden in deze pitch naast elkaar gelegd. Door An Digneffe (RLHV) en Filip Van Lommel (Maatwerkbedrijf De Winning). 

3. Houtkanten en visievorming
Als alle grondeigenaren in één vallei meewillen, kan je werken aan een visie om valleinatuur te realiseren en kostenefficiënt te beheren. Hoe gaat dit in z'n werk? Wat zijn de stappen en de beoogde uitkomst? Regionaal Landschap Rivierenland doet het uit de doeken voor de Koude Beekvallei. Door Lucas Vanermen (RLRL) en Inge Vermeulen (provincie Antwerpen).

4. Houtkanten en bodemzorg
Bij het denken aan win-wins van houtkanten in landbouwgebied, kom je als vanzelf bij de thema's bodemkwaliteit, klimaatverandering en erosie. Regionaal Landschap Zuid-Hageland ging aan de slag in een 'uitgekleed' gebied dat veel 'last' heeft van bovengenoemde thema's, en werkt daar aan een gedragen visie op een klimaatrobuust landbouwlandschap. Door Maarten Vanderhallen (RLZH) en Stéfanie Bourgeois (erosiecoördinator provincie Vlaams-Brabant)

5. Houtkanten en reststromen 
Limburg kent gelukkig nog veel (relicten van) houtkanten. Deze door beheer een duurzame toekomst geven is voor landschapskwaliteit, biodiversiteit èn landbouwvoering ontzettend belangrijk. Nadat we vanuit alle actoren een gezamenlijke toekomstvisie bereikt hebben over de houtkanten in een regio, kunnen we op grotere schaal gaan beheren. Regionaal Landschap Lage Kempen deelt graag haar ervaringen van experimentele pilootprojecten tot regulier beheer over meer dan 100 km houtkanten. BoerenNatuur Vlaanderen is in veel projecten onze vaste partner die voor draagvlak bij landbouwers zorgt. Samen kijken we hoe de biomassa die vrijkomt bij beheer op grotere schaal, gevaloriseerd kan worden. Door Ilse Ideler (RLLK) en Fientje Verbruggen (BoerenNatuur).

6. Houtkanten en erfgoed 
Kleine landschapselementen vertellen iets over de geschiedenis van de landschapsstructuur: ze illustreren oude gewoonten, historisch landgebruik of bepaalde vervlogen technieken. Verder hebben deze landschapselementen vaak ook een sociale, stedenbouwkundige, esthetische, wetenschappelijke dus efgoedwaarde. Denk maar aan kasteeldreven, herdenkings- en kapelbomen, beeldbepalende bomen aan kruispunten van wegen of geknotte en gevlochten houtkanten. Bovendien is er ook geen strikte leeftijdslimiet, aangezien het gaat om levend erfgoed. In deze pitch pleiten we voor een toekomst voor houtkanten, geïnspireerd door het verleden. Door Niels Dabaut (Regionaal Landschap Westhoek) en Jan Bastiaens (Agentschap Onroerend Erfgoed).


12u05   Even samenvatten

12u15   Broodjeslunch en netwerking

13u00   Houtkanten in de praktijk: netwerkwandeling in Ravels (excursie)

Een bus brengt ons naar Ravels, voor een wandeling van ongeveer 5 km, met onderweg korte toelichtingen vanuit verschillende sectoren en invalshoeken:

  • Welkom door gemeente Ravels en landbouwer
  • Toelichting rond beheerovereenkomsten kleine landschapselementen
  • Toelichting bij de unieke samenwerking rond houtkantenbeheer tussen jagers en de lokale landbouw
  • Overwegingen die beheerders in acht kunnen nemen bij het maken van duurzame beheerkeuzes
  • Houtkanten en biodiversiteit
  • Soortkeuze en afspraken bij aanplant

16u00   Afsluitende netwerkreceptie

We praten bij en sluiten de dag af ​met een drankje in CC De Warande in Turnhout​

 

Praktisch

Wanneer:  Vrijdag 18 oktober 2024​​​ om 9.30. Het einde is voorzien rond 17 uur.

Locatie:  CC De Warande, Warandestraat 42​, 2300 Turnhout

Bereikbaarheid: Kijk hier voor de bereikbaarheid van CC De Warande. We gaan samen met één bus op excursie naar Ravels.​

Inschrijven: Bent u er graag bij? Het aantal plaatsten voor de excursie is beperkt. Schrijf je snel in, ten laatste vóór 11 oktober 2024  via dit inschrijvingsformulier. ​

 


Alle modules in deze reeks

Contactgegevens:
Vlaamse Landmaatschappij Gulden Vlieslaan 72 1060 Brussel België
Datum:
18/10/2024
Geplaatst door:
Vlaamse Landmaatschappij
Locatie:
CC De Warande, Warandestraat 42​, 2300 Turnhout