22/11/2010

SET-planconferentie lanceert nieuwe Europese initiatieven voor bio-energie en duurzame kernenergie

Terug naar artikeloverzicht

Meer dan 500 belanghebbenden uit heel Europa kwamen op 15 en 16 november samen in Brussel voor de vierde grote conferentie over het Europees Strategisch Plan voor Energietechnologie (SET-Plan). De conferentie lanceerde twee Europese Industriële Initiatieven voor bio-energie en duurzame nucleaire energie en kondigde de kick-off aan van de internationale samenwerkingsdimensie in het SET-Plan.

Met het SET-Plan wil de EU een aantal koolstofarme technologieën van wereldklasse versneld ontwikkelen en uitvoeren. Tijdens de tweedaagse conferentie kregen de aanwezigen een overzicht van de stand van zaken van het SET-Plan. Veel aandacht ging naar de realisaties van de net opgerichte Europese Industriële Initiatieven (EIIs) en de Europese Energieonderzoeksalliantie (EERA).

Europese Industriële Initiatieven

Met de Europese Industriële Initiatieven wil de EU investeren in industrieel onderzoek en innovatie in energietechnologie. Ze wil dat doen via innovatieve publiek-private samenwerkingsverbanden die een specifiek programma uitvoeren voor Research, Development en Demonstration. Het SET-plan lanceerde al vier Europese Industriële Initiatieven in juni 2010:

  • windenergie
  • zonne-energie
  • electriciteitsnetwerken
  • koolstofafvang, - transport en –opslag

De SET-planconferentie lanceerde twee nieuwe Europese Industriële Initiatieven:

  • bio-energie
  • duurzame kernenergie


Europese Energieonderzoeksalliantie

Op de SET-planconferentie heeft de Europese Energieonderzoeksalliantie (ERA) drie nieuwe gezamenlijke energieonderzoeksprogramma’s gelanceerd in de volgende domeinen:

  • koolstofafvang, -transport en –opslag
  • nieuwe materialen voor kernenergie
  • bio-energie

Ook de Europese associatie van universiteiten heeft op de eerste dag van de conferentie het zogenaamde “European Platform of Universities engaged in Energy Research” gelanceerd.

Internationale aanpak noodzakelijk

Globale maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering en de toekomstige energiebevoorrading vragen om een globale aanpak. Daarom gingen de deelnemers tijdens de tweede dag op zoek naar mogelijkheden om internationaal samen te werken rond het SET-plan.

De deelnemers kregen een overzicht van de bestaande internationale samenwerkingsverbanden, de internationale organisaties in energietechnologie en goede praktijken van internationale samenwerking op het niveau van de Europese Commissie, de lidstaten en de industrie.

De conferentie heeft nogmaals benadrukt dat het belangrijk is om het SET-plan snel uit te voeren. De lidstaten en regio’s in Europa moeten daarbij meer gaan samenwerken om de belangrijkste projecten van het SET-plan te financieren en te realiseren.

Bron : © Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

___________________________

Extra info :