21/02/2024

Project R3volution zorgt voor een revolutie industrieel waterbeheer

Terug naar artikeloverzicht

Watergebruik in industriële omgevingen heeft verschillende gevolgen voor het milieu, de economie en de maatschappij in Europa. Een van de grootste problemen is waterschaarste, aangezien 40% van het onttrokken water in Europa wordt gebruikt door de industrie. Dit is vooral een probleem in gebieden met beperkte waterbronnen, vervuiling van waterbronnen, algemene afname van de waterkwaliteit en een aanzienlijk energieverbruik in verband met watergebruik en -behandeling. Ondanks dit, en de bijkomende effecten van klimaatverandering, zijn oplossingen en initiatieven voor het terugwinnen van industrieel afvalwater zeldzaam, vooral omdat de prijs van water niet de werkelijke waarde of beschikbaarheid weerspiegelt. Dit weerhoudt industrieën er vaak van om te investeren in hoognodige waterrecuperatietechnologieën. 

Het R3VOLUTION-project, getiteld "A revolutionary approach for maximising process water reuse and resource recovery through a smart, circular and integrated solution", zal een revolutie teweegbrengen in het industriële waterbeheer in de EU. Om het pad te effenen voor duurzaam en efficiënt water- en grondstoffenverbruik, ontwikkelt het project belangrijke innovaties om economisch, ecologisch en operationeel waterhergebruik mogelijk te maken en uitdagingen op het gebied van oplosmiddelen en energieterugwinning aan te pakken. 

Vier demonstratiecases op pilootschaal

In de loop van vier jaar demonstreren de projectpartners een duurzame oplossing voor het terugwinnen van grondstoffen op maat van membraangebaseerde behandelingsprocessen gekoppeld aan afvalwarmte, en een digitale procesassistent om een optimale configuratie te bereiken voor verschillende industriële omgevingen, waarbij risico's bij de implementatie worden geminimaliseerd en kritische ondersteuning wordt geboden tijdens de werking. Om een revolutie teweeg te brengen in het industriële waterbeheer en een aanzienlijke impact te genereren voor de EU in het komende decennium, omvat het R3VOLUTION project vier demonstratiecases op pilootschaal die de toepasbaarheid en repliceerbaarheid van oplossingen in de petrochemische, biogebaseerde chemische, staal- en pulp- en papierindustrie zullen aantonen. 

R3VOLUTION wordt gecoördineerd door Cetaqua, Water Technology Centre, dat begin februari de startbijeenkomst organiseerde in Barcelona. Het project telt 19 partners uit 9 verschillende landen. 

Binnen R3VOLUTION zal VITO op maat gemaakte gefunctionaliseerde keramische membranen ontwerpen voor nanofiltratie en membraandestillatie en de best presterende membranen opschalen voor de implementatiefase. 

Daarnaast zal VITO de vier demonstratiecases coördineren, waarbij het de biogebaseerde chemiecase zal leiden.  

 

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nummer 101138245.