04/05/2011

Goedkeuring Mestdecreet belangrijke stap richting derogatie

Terug naar artikeloverzicht

Het Vlaams Parlement keurde vandaag een reeks wijzigingen aan het huidige Mestdecreet goed. Daarmee wordt het ontwerp-Mestactieplan waarover Vlaanderen een akkoord heeft bereikt met Europa, in Vlaamse wetgeving omgezet. “Met deze omzetting komen we tegemoet aan één van de belangrijkste voorwaarden die Europa stelde vooraleer over een verlenging van de derogatie voor Vlaanderen gepraat kon worden”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. 

Na maanden overleg bereikte Vlaanderen op 16 februari 2011 een akkoord met de Europese Commissie over een ‘Ontwerp actieprogramma Nitraatrichtlijn 2011 - 2014‘. Dit actieprogramma, dat zich in de eerste plaats richt op een verdere verbetering van de waterkwaliteit, is een noodzakelijke voorwaarde opdat Vlaanderen een derogatieregeling zou kunnen verkrijgen. Deze derogatie (afwijking) houdt in dat binnen de afgesproken bemestingsnormen meer dierlijke mest gebruikt mag worden. De voorbije jaren maakten meer dan 3.000 bedrijven voor een totaal areaal van meer dan 86.000 ha van deze derogatie gebruik. 

Europa koppelde twee belangrijke bijkomende voorwaarden aan een mogelijke toekenning van een derogatie: het ontwerp van actieplan moest via een raadpleging voorgelegd  worden aan de bevolking en moest eerst in Vlaamse wetgeving worden omgezet.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “De raadpleging kon op een ruime reactie rekenen en gaf ons meteen een goed idee van een aantal knelpunten. De decreetwijziging bood de gelegenheid sommige van deze punten bij te sturen, zonder aan de contouren van het actieplan te raken. Nu het Vlaams Parlement de decreetwijzigingen heeft goedgekeurd, ligt de weg naar de bespreking van de derogatieaanvraag open. Wij zijn tot het uiterste gegaan om tot een werkbaar en milieueffectief actieplan te komen. In de laatste rechte lijn willen we nu ook alles in het werk stellen om op het Europees Nitraatcomité van 17 mei de Vlaamse derogatie binnen te halen.” 

Bijkomend 4 miljoen voor flankerende maatregelen

Minister van Leefmilieu Schauvliege wil de landbouwsector, die al ernstige inspanningen levert, bijstaan met een degelijk flankerend beleid. Daartoe kon de minister bij de begrotingscontrole van de Vlaamse Regering bijkomend 4 miljoen euro vrijmaken voor een reeks concrete initiatieven. Zo zet minister Schauvliege nog dit jaar 2,5 miljoen euro opzij voor de individuele begeleiding van landbouwers en waterkwaliteitsgroepen. 1 miljoen euro gaat naar het onderzoek naar het deskundig gebruik van dierlijke- en kunstmest en nog eens 300.000 euro naar de beperking van de administratieve overlast via het e-loket. 

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het is niet altijd evident voor de betrokken landbouwers om aan de nieuwe strenge bemestingsnormen te voldoen. In plaats van bestraffend op te treden willen wij juist de landbouwers helpen om ook voor hun bedrijf de doelstellingen te halen. Ik begrijp dat dit niet in één of twee jaar lukt, vandaar dat ik voor de volgende jaren een structurele ondersteuning wil uitwerken.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

____________________________________

Extra info :