19/09/2024

Drie start-ups vallen in de prijzen bij VITO4STARTERS op Love Tomorrow

Terug naar artikeloverzicht

Met VITO4STARTERS ondersteunt VITO start-ups met sterke concepten rond duurzaamheid. Via deze interactieve pitchwedstrijd deelt VITO haar netwerk en technische expertise met ondernemers in diverse sectoren, zoals gezondheid, energie, water, materialen, chemie en aardobservatie. De finale van de tweede VITO4STARTERS-wedstrijd in 2024 vond plaats op de Love Tomorrow Conference op 25 juli in de inspirerende decors van Tomorrowland in Boom. Hieruit kwamen drie winnaars naar voren met innovatieve en duurzame bedrijfsconcepten: Breed BioCylib en D-CRBN.

De VITO4STARTERS-competitie, die in 2022 werd gelanceerd, biedt Europese start-ups met innovatieve ideëen rond duurzaamheid een platform om hun concepten te presenteren. Tijdens de Love Tomorrow Conference kregen tien finalisten de kans om hun ideeën te pitchen. De inzet was een hoofdprijs van €50.000 aan ondersteuning en twee andere prijzen van respectievelijk €30.000 en €20.000 aan ondersteuning. Met dit budget kunnen de winnende start-ups gebruikmaken van VITO’s expertise voor onderzoek en ontwikkeling, zoals technologisch advies en hulp bij het ontwikkelen van een Proof of Concept (PoC). Ook krijgen ze toegang tot VITO’s uitgebreide infrastructuur (laboratoria, onderzoekslocaties, state-of-the-art pilootinstallaties). Bovendien profiteren de winnaars van VITO’s netwerk en vergroten zij hun zichtbaarheid via VITO’s communicatiekanalen.

Drie winnaars, drie innovatieve concepten

In de magische sfeer en decors van Tomorrowland zette VITO4STARTERS dit jaar drie winnaars in de kijker. Deze start-ups hebben de jury overtuigd van hun innovatiepotentieel, businessmodel en hun bijdrage aan een duurzamere toekomst. De jury bestond uit experts van Startup.Flanders, Start it @KBC, imec.istart, We Are Impact Collective en Business Angels Network Flanders. Walter Eevers, Research & Valorisation Director van VITO zetelde ook in de jury en getuigt: “De sleutel tot succesvolle innovatie ligt in samenwerking. Start-ups brengen de snelheid en het ondernemerschap, terwijl onderzoeksinstellingen zoals VITO de diepgaande kennis en infrastructuur aanreiken. Door deze krachten te bundelen, creëren we de ideale omgeving om baanbrekende technologische oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de markt, maar ook de planeet vooruithelpen.”

Hoofdprijs voor Breed Bio: genetica van gewassen optimaliseren met software

De eerste plaats en winnaar van de cheque van €50.000 en VITO-steun gaat naar Breed Bio. Thomas Beuls vertelde het verhaal van Breed Bio over het innoveren van duurzame landbouw door middel van geavanceerde biotechnologie. Zij voorzien hun klanten, die gewassen produceren, van software om de genetica van hun gewassen te analyseren en zo hun kweek- en kwaliteitsprocessen te optimaliseren. Dit resulteert in gewassen van hoge kwaliteit die beter bestand zijn tegen ziekten en extreme weersomstandigheden Breed Bio richt zich op duurzaamheid en efficiëntie en helpt boeren een hogere opbrengst te behalen met minder impact op het milieu. Hun oplossingen dragen bij aan voedselzekerheid en een duurzamere toekomst en vertegenwoordigen technologische vooruitgang in de landbouwsector die gericht is op het bevorderen van een gezonde en productieve planeet.

VITO heeft een enorme kennis in huis over fenotypering: de karakteristieken van planten en gewassen zelf. VITO kent geavanceerde methodes om deze te gaan monitoren, zoals met infrarood of AI-gebaseerde technologie. Gecombineerd met onze innovaties aan de genetische kant van de gewasontwikkeling kunnen we ons gezamenlijk doel bereiken: een consistente opbrengst van gewassen om de wereldbevolking constant te kunnen blijven voeden. Om dat te bereiken moeten we blijven innoveren en beter worden in precisielandbouw. Onze visie sluit naadloos aan op deze van VITO en we zijn dan ook heel vereerd met deze erkenning.  Thomas Beuls – CCO & founder Bart Verstrynge – CEO & founder Breed Bio

Tweede prijs voor Duitse Cylib met technologie voor end-to-end batterijrecyclage

De eerste runner-up van deze editie is Cylib, die terugkeert naar Duitsland met een cheque van €30.000. Cylib, een in Duitsland gevestigde start-up, is gespecialiseerd in geavanceerde batterijrecyclingtechnologieën om de energietransitie te ondersteunen en klimaatverandering tegen te gaan. Hun end-to-end recyclingproces, dat focust op grote batterijen uit de autosector, is zeer efficiënt en milieuvriendelijk. Zo slagen ze erin om zo goed als alle waardevolle materialen uit gebruikte batterijen te recupereren, inclusief lithium en grafiet, waar vele ander recyclingtechnieken vandaag nog niet toe in staat zijn. Bovendien doet Cylib dit met een methode op basis van water in plaats van schadelijke chemicaliën. Deze innovatieve aanpak en sterke intellectuele eigendom van Cylib dragen bij aan een duurzame en circulaire economie in de batterij-industrie. Deze Aachense start-up haalde recent 55 miljoen euro op bij investeerders, maar erkent duidelijk de waarde van een samenwerking met VITO om hun technologie verder te versterken.

We zijn zeer blij met deze prijs van VITO, waarmee we langs de ene kant onze activiteiten ook in België meer bekend willen maken en langs de andere kant ons onderzoeksnetwerk verder uitbreiden. De geografische nabijheid en de brede expertise van VITO zijn voor ons grote troeven en we kijken uit naar de verdere invulling van deze samenwerking.  Linus Glowinski – Supply Chain, Cylib

Derde prijs voor D-CRBN: oplossingen voor duurzame CO2-recyclingoplossingen

De tweede runner up en eigenaar van de €20.000 cheque is D-CRBN. D-CRBN biedt industriële oplossingen om koolstofafval te verminderen door afgevangen CO2 te recyclen tot koolmonoxide (CO) en dus CO2 opnieuw actief te maken als bouwsteen voor de industrie, chemie en nijverheid. Het proces waarmee ze dit doen is bovendien een gepatenteerde plasma-gebaseerde technologie, een heel stuk duurzamer tegenover de fossiele brandstoffen waarmee in deze sectoren nog vaak CO wordt aangemaakt. D-CRBN biedt daarom een van de meest winstgevende, duurzame en flexibele CO2-recyclingoplossingen om de koolstofcirkel te sluiten.

Het is onze ambitie om een nieuw industriële revolutie te ontketenen waar we afstappen van fossiele brandstoffen en CO2 als nieuwe bron van CO-aanmaak inzetten. We zijn heel blij met de steun van VITO en zien verschillende opties voor samenwerking. Zo kunnen we onze kernactiviteit samen naar een hoger niveau brengen. Maar ook aan de kant van ons eindproduct zien we een meerwaarde in een samenwerking; VITO kan bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van nieuwe chemische processen op basis van CO om moleculen te ontwikkelen. Het wordt een moeilijke keuze!  Gill Scheltjens – Chief Executive Officer, D-CRBN

Samenwerking als motor voor technologische innovatie

VITO4STARTERS helpt deze drie innovatieve start-ups door kennisuitwisseling en technologische samenwerking te faciliteren. “Door toegang te geven tot VITO's onderzoeksinfrastructuur en expertise, worden de winnende start-ups ondersteund in hun verdere groei en ontwikkeling. Bij VITO zetten we sterk in op dit soort samenwerkingen, omdat we overtuigd zijn van de kracht die ontstaat wanneer onderzoeksinstellingen en start-ups hun krachten bundelen. Het is cruciaal dat jonge bedrijven profiteren van onze kennis en technologische tools om hun duurzame oplossingen sneller te ontwikkelen en te schalen. Door deze brug te bouwen, versnellen we de innovatie en creëren we impact op grote schaal”, zegt Nils Wuytens, Programmadirecteur VITO4STARTERS.

Meer info over VITO4STARTERS