17/09/2018

Beslissingen Ministerraad van 14 September 2018

Back to article overview

Distributie en levering thermische energie

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein

Na advies van de Minaraad en de SERV, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit over de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water en haar Energiebesluit van 19 november 2010. Het gaat om de uitbreiding tot levering van thermische energie. Het besluit concentreert zich in eerste instantie op het creëren van een maatschappelijk draagvlak, het beschermen van particuliere afnemers en het faciliteren van ad-hoc projectmatige warmte- of koudenetten. Het houdt rekening met de verschillen tussen de elektriciteits- en gasmarkt en de warmte- of koudenetten, en met de impact van de administratieve lasten die zouden ontstaan. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Gegevensbeschermingsautoriteit en daarna aan de Raad van State. 

 

Aanpassing call groene warmte

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein

Na een evaluatie van de huidige call-regeling wil de Vlaamse Regering het wetgevend kader voor de ondersteuning van nuttige groene warmte, restwarmte en biomethaan (calls groene warmte) aanpassen. Na adviezen van de Minaraad en van de SERV wijzigt ze daarvoor opnieuw principieel het Energiebesluit. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

 

Decreet Gebouwenpas: digitale interface voor informatie over woning/perceel

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein, viceminister-president Liesbeth Homans en minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de gebouwenpas. Dit wordt een unieke digitale interface voor de burger met een overkoepelend overzicht van alle informatie over zijn woning/perceel. Op termijn is een uitbreiding naar andere gebouwen dan woningen voorzien, vandaar dat in het decreet naar de 'gebouwenpas' wordt verwezen. Er wordt gekozen voor een maximaal geïntegreerde ontsluiting en minimaal centraal beheer: de te consulteren databanken bevinden zich bij de betrokken partijen. Dit ontwerpdecreet is nodig om een aantal aspecten van toegang tot en beheer van informatie te kunnen regelen. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Gebouwenpas - nota Gebouwenpas - decreet
Gebouwenpas - memorie Gebouwenpas - advies
 
 

Verkoop van gronden op Plassendale 1 in Oostende

Op voorstel van viceminister-president Liesbeth Homans

Het Vlaamse Gewest is eigenaar van een aantal gronden op het industriegebied Plassendale 1 in Oostende, beheerd door de afdeling Maritieme Toegang (Departement Mobiliteit en Openbare Werken). Grote delen van het gebied zijn in erfpacht gegeven aan de Universiteit Gent om als wetenschapspark te gebruiken. De Universiteit Gent wil daar nu een wetenschapspark rond blauwe groei en blauwe economie ontwikkelen. Er is ook concrete interesse van blauwe-economie-bedrijven om zich te vestigen op het wetenschapspark. Omdat veel bedrijven liever een perceel aankopen, wil de Universiteit Gent samen met het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende (AGHO) en de POM West-Vlaanderen een vennootschap oprichten om het terrein te verwerven. De Vlaamse Regering stemt in dit kader in met de verkoop van de gronden op het industriegebied Plassendale 1 in Oostende aan de nieuw op te richten entiteit, met als aandeelhouders Universiteit Gent, POM West-Vlaanderen en AGHO. De Vlaamse minister bevoegd voor het vastgoedbeheer zal deze verkoop voorbereiden en formaliseren. 

 

Verkoop van gewestgronden in Halle (Lembeek): project Lembeek-Noord

Op voorstel van viceminister-president Liesbeth Homans en minister Ben Weyts

Op 12 juli 2017 werd tussen Waterwegen en Zeekanaal nv, de provincie Vlaams-Brabant, de stad Halle en Resolve nv een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de principes van een verkoop en ontwikkeling van gronden in Lembeek-Noord. De stad Halle wenst in samenwerking met het strategisch project Zennevallei, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos een deel van de gronden van het privébedrijf Resolve nv aan te kopen om een project te realiseren met voorbeeldfunctie waarbij integraal waterbeleid en het ontwikkelen van openbaar groen in een sterk verstedelijkte context een plaats krijgen. Het project verzoent waterveiligheid met bijkomende economische ontwikkelingen. Naast de realisatie van het natuur- en recreatiegebied, biedt dit project ook de kans een zinvolle economische invulling te geven en de leegstand van dit voor bedrijvigheid bestemde terrein te beëindigen. Resolve nv kan op de resterende gronden in haar bezit niet langer de voorziene economische ontwikkeling realiseren. De aanpalende gronden in eigendom van het Vlaamse Gewest en in beheer bij Waterwegen en Zeekanaal nv (nu De Vlaamse Waterweg) kunnen verkocht worden aan Resolve nv om de economische ontwikkeling mogelijk te maken. De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst over de verkoop en ontwikkeling goed en stemt in met de verkoop van de gronden. 

 

Verzamelbesluit landbouw en visserij

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de regelgeving rond het landbouw- en visserijbeleid wijzigt. Het gaat om de opheffing van 14 besluiten en aanpassingen aan een koninklijk besluit en 31 besluiten, met zowel vereenvoudigingen als wetgevingstechnische correcties en actualiseringen, om de regelgeving en de handhaving van de regelgeving te verbeteren. 


GRUP uitbreiding Aertssen nv

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Uitbreiding Aertssen nv' in Stabroek. Het gaat om een beperkte uitbreiding van de verharde oppervlakte en de bouw van een loods om de werking van het bedrijf te optimaliseren en het aantal verplaatsingen van machines en kranen op het eigen terrein te beperken. De uitbreiding heeft geen impact op het aantal verkeersbewegingen buiten het bedrijfsterrein. Het ontwerp van gewestelijk ruimtelijik uitvoeringsplan wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. 

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus' in Antwerpen. Het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 14 September 2018