30/11/2022

8,6 miljoen euro voor 24 Vlaamse onthardingsprojecten

vergroening_ontharding
Terug naar artikeloverzicht

Begin 2023 gaan in Vlaanderen 24 onthardingsprojecten van start. Stenen worden opgebroken en een biodiverse natuur met wadi’s, poelen en sociale functies komt in de plaats. Zowel steden en gemeenten als scholen, bedrijven, instellingen en woonwijken worden onder handen genomen. De projecten passen in de Blue Deal, een initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om waterschaarste te beperken. Zij trekt voor deze groenblauwe onthardingsprojecten 8,6 miljoen euro  uit. 

In april 2022 lanceerde het Departement Omgeving gelijktijdig twee oproepen voor het indienen van onthardingsprojecten. Ze waren gericht aan een brede waaier van instellingen, bedrijven en besturen. De oproep ‘Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte’ levert tien ambitieuze projecten op in Vlaamse steden en gemeenten. Uit de oproep ‘Groenblauwe Parels’ selecteerde het departement nog eens veertien veelbelovende onthardingsprojecten op terreinen van scholen, zorginstellingen, bedrijven, jeugdverenigingen, sportverenigingen en woonwijken.

Wapen tegen droogte en overstroming

De 24 projecten starten in de eerste helft van 2023 en zouden moeten klaar zijn tegen 2026.  In elk project gaat veel aandacht naar watercaptatie en -infiltratie én naar een biodiverse inrichting. Deze projecten vormen een cruciale stap in het beter bestand maken van Vlaanderen tegen droogte en overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. Daarnaast vormt het betrekken van zoveel mogelijk mensen en organisaties een belangrijk onderdeel van de projecten. Het is namelijk cruciaal te informeren over het belang en de urgentie van ontharden als oplossing tegen droogte, lage grondwaterstanden en wateroverlast.

Bijlage