22/10/2021

22 scholen behaalden Groene Vlag van Eco-Schools

groene vlag 5-250x139
Terug naar artikeloverzicht

22 Vlaamse scholen behaalden de afgelopen ‘coronaschooljaren’ de Groene Vlag van Eco-Schools. Ze werden op vrijdag 22 oktober 2021 gevierd tijdens een online Groene Vlagfeest. De Groene Vlag is een internationaal kwaliteitslabel van de Foundation for Environmental Education (FEE) voor duurzame scholen. Andere Europese milieukwaliteitslabels van de FEE zijn de blauwe Vlag voor stranden en jachthavens en de Groene Sleutel voor toeristische verblijfsaccommodaties.

Wereldwijd werden al meer dan 56.000 Groene Vlaggen uitgereikt aan scholen uit 70 landen. Vlaamse scholen die de Groene Vlag behalen, mogen zich gedurende drie schooljaren ‘Eco-School’ noemen. Om deze titel te mogen dragen, moeten scholen voldoen aan zeven internationaal erkende criteria.

"Bij steeds meer Vlamingen groeit het besef dat we allemaal samen onze duit in het zakje moeten om van Vlaanderen een aangenamere plek te maken die klaar is voor de klimaatuitdagingen van morgen. Dankzij hun inspanningen voor een groenere en duurzamere schoolomgeving wappert er de komende drie jaar ook op 22 scholen in Vlaanderen en Brussel een groene vlag en mogen alle leerkrachten, leerlingen en ondersteunend personeel zich drie jaar lang meer dan terecht duurzaamheidsambassadeurs noemen. Ik hoop dat zij hun ambassadeursrol de komende jaren vol overtuiging zullen invullen en dat zij nog veel andere scholen zullen motiveren en inspireren om duurzaam denken en doen centraal te stellen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Selectie en begeleiding door MOS

MOS – duurzame scholen, straffe scholen, een samenwerking van het Vlaams Departement Omgeving met de vijf Vlaamse provincies en de VGC, selecteert uit alle kandidaten de Vlaamse scholen die de Groene Vlag verdienen. Het zijn basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven.

“Eco-Schools zijn MOS-scholen die voortrekkers zijn op het vlak van duurzaamheid. Ze inspireren en mobiliseren andere scholen om acties op te zetten en werken aan thema’s zoals het vergroenen van speelplaatsen, het verhogen van de biodiversiteit, klimaat en duurzame mobiliteit. Jaarlijks kunnen maximaal 30 scholen in Vlaanderen en Brussel aanspraak maken op de titel van Eco-School”, zegt Linda Van Meersche, MOS-coördinator bij het Departement Omgeving.

De evaluatie van de scholen zorgde in het verleden vaak voor onnodige stress en werkdruk voor leerkrachten en directies. Enkel scholen die een overtuigend dossier konden voorleggen, kwamen in aanmerking voor de titel van Eco-School. Daarom ontwikkelde MOS in 2020 een interactieve werksessie waarmee scholen op een verfrissende manier aftoetsen en aantonen of zij voldoen aan de zeven criteria van de FEE. Bij deze werksessie, in de vorm van het spel ‘Op weg naar de Groene Vlag’, worden niet enkel leerkrachten en directies betrokken, maar ook leerlingen, ouders en ondersteunend personeel. Ter voorbereiding van en tijdens deze werksessie kunnen de scholen ondersteuning vinden bij de MOS-begeleiders van de Vlaamse provincies en de VGC. De evaluatie in spelvorm is uniek in Europa en daarbuiten. 

Door de coronacrisis werden de Eco-Schools van afgelopen twee schooljaren samen in de bloemetjes gezet tijdens een online event. MOS zette de talenten van de scholen in de kijker en gaf hen de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. Bovendien mochten de deelnemers felicitaties vanuit verschillende andere landen (filmpjes onderaan bijlage) en geschenken in de vorm van workshops in ontvangst nemen.

In totaal mogen 22 scholen zich opnieuw ambassadeur noemen op het vlak van duurzaamheid: twee Limburgse, zeven Oost-Vlaamse, vijf West-Vlaamse, twee Brusselse, twee Vlaams-Brabantse en vier Antwerpse scholen. Het gaat om één kleuterschool, zeventien basisscholen en vier secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en handelen centraal te stellen in het hele schoolleven (overzicht scholen onderaan). 

 


Overzicht scholen en provinciale persberichten

Limburg
Don Bosco Gerdingen uit Bree (basisschool)
Biotechnicum uit Bocholt (secundair)
Persbericht Groene Vlag voor 2 Limburgse scholen (515 kB)

Brussel
De Goede Lucht uit Anderlecht (basisschool)
De Stadsmus uit Oudergem (basisschool)
Persbericht Groene Vlag voor 2 Brusselse scholen (379 kB)

Vlaams-Brabant
GBS Dworp uit Beersel (basisschool)
Courtyard International School uit Tervuren (basisschool)
Persbericht Groene Vlag voor 2 Vlaams-Brabantse scholen (215 kB)

Antwerpen
GEKKO kleuterschool uit Bonheiden (kleuterschool) 
Middenschool Sjabi uit Puurs (secundair)
De Brug uit Brecht (basisschool)
De Vlindertuin uit Lille (basisschool)
Persbericht Groene Vlag voor 4 Antwerpse scholen (468 kB)

Oost-Vlaanderen
Unescoschool Het Sterrenbos uit Hamme (basisschool)
De Krekel uit Haaltert (basisschool)
Pius X uit Destelbergen (basisschool)
Leefschool ’t Veertje uit Hamme (basisschool)
VBS De Krekel uit Sint-Amandsberg (basisschool)
BuBaO Sint-Lodewijk uit Kwatrecht (basisschool)
De Handelsschool uit Aalst (secundair)
Persbericht Groene Vlag voor 7 Oost-Vlaamse scholen (1008 kB)

West-Vlaanderen
BuLO Blijdhove uit Menen (basisschool)
MPI De Zandkorrel uit Eernegem (basisschool)
Buitenschool De Bergop uit Tiegem (basisschool)
Sint-Paulus uit Kortrijk (basisschool)
Ter Groene Poorte uit Brugge (secundair)
Persbericht Groene Vlag voor 5 West-Vlaamse scholen (906 kB)

 


Filmpjes met felicitaties

 


Meer informatie

Meer info over Eco-Schools op de website van MOS – duurzame scholen, straffe scholen

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid