Telraam

Terug naar filteroverzicht

Contact

Diestsesteenweg 71, 3010 Leuven
3010
Leuven
wouter.florizoone@telraam.net
http://www.telraam.net

Omschrijving activiteiten

Telraam is a qualified and objective citizen science service provider enabling private citizens, companies, organisations and local authorities to generate traffic counting data using a AI sensor and open-source software.
We maintain and develop the Telraam-sensor and platform where all data is published as open data.

Extra info

Telraam omvat de inzet van Telraam-toestellen die verkeersvolumes in beeld brengen. Het toestel wordt bevestigd aan de binnenkant van een raam op de eerste of tweede verdieping van een pand (woning, bedrijfsgebouw, school etc.) met loodrecht zicht op de straat. Het toestel wordt continu via een mobiele dataconnectie verbonden met het internet en voorzien van stroom via een USB-C lader die kan aangesloten worden op een conventioneel stopcontact. Metingen aan de hand van Telraam kunnen voornamelijk tot stand komen dankzij de betrokkenheid van burgers die het verkeer meten in hun straat. 

Via de Telraam-website (www.telraam.net) kunnen de resultaten van de modal split in het desbetreffende straatsegment meteen afgelezen worden. Daarbij gaat het om het kwantitatief onderscheid in de verkeerssamenstelling tussen voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtverkeer (vrachtwagens en bussen) en de variaties in intensiteiten per rijrichting.

Daarnaast zijn de resultaten op een transparante manier via het netwerkdashboard consulteerbaar en downloadbaar in maandelijkse rapportagevorm (maandrapport), typisch profiel (straatfiche) en/of Excel-formaat. Verschillende periodes (voor/na de implementatie van de verkeersmaatregelen) kunnen vergeleken worden en gevisualiseerd. Het effect van een verkeersmaatregel in een straat kan vergeleken worden met een aanpalende straat.

Op basis van deze verkeerstellingen en na een participatief traject kunnen er op wijk/centrum/clusterniveau verkeerskundige -of mobiliteitsmaatregelen voorgesteld worden met betrekking tot circulatie, rijrichting en sluipverkeer. Het grote voordeel is dat deze veel fijnmazigere manier van werken van Telraam op een continue manier heel wat extra gegevens oplevert in functie van verkeersleefbaarheid én dat deze open dataverzameling gebeurt met sterke betrokkenheid van de bewoners.

Telraam werd intussen gevalideerd via manuele referentietellingen (o.a. in samenwerking met Straatvinken en diverse lokale politiezones). Daaruit blijkt dat de betrouwbaarheid zeer groot is en de foutenmarge beperkt is (+/- 5%).

Telraam laat eveneens toe om de gemiddelde snelheid van auto’s voor het desbetreffende straatsegment te visualiseren door middel van een histogram.

Telraam heeft reeds meer dan 60 netwerken succesvol gerealiseerd, gaande van kleine (Ameland, Moerdijk, Lubbeek, Borsbeek, Wuustwezel, Zandhoven, Hoeilaart, Pepingen, Huldenberg...) tot grotere gemeenten (Ranst, Bornem, Machelen, Overijse ...), steden (Groningen, Mechelen, Tielt, Leuven, Kortrijk, Aalst, Namen, Eupen, Luik, Vilvoorde, Halle, Brussel, Berlijn, Cardiff, Dublin, Lille ...), bedrijfsparken en grootstedelijke gebieden (Luikse Metropool, Provincie Utrecht, Charleroi Metropool, Berlijn ...). 

Een volledig overzicht van alle referenties wordt op eenvoudig verzoek verstrekt.