Waarom de opleiding multidisciplinaire basisvorming?
Deze multidisciplinaire basisvorming voor de preventieadviseur is de eerste verplichte stap richting de specialisaties Niveau I, Niveau II en Psychosociale Aspecten. Geslaagd voor deze module? Dan is je plekje in de specialisatieopleiding gegarandeerd!
Alle docenten zijn experten binnen hun vakgebied en staan dagdagelijks in de welzijnspraktijk. Hierdoor wordt de theorie doorspekt met voorbeelden en cases uit die praktijk.
Het aantal deelnemers tot elke opleiding wordt beperkt zodat persoonlijke ondersteuning op maat en optimale kennisoverdracht mogelijk is.
De paper die wordt opgemaakt tijdens de opleiding bezorgt je onderneming meteen een compliance check met de welzijnswetgeving. Dit kan als basis voor jouw verdere welzijnsbeleid dienen.
Alle opleidingen tot preventieadviseur zijn door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg officieel erkend. Deze opleiding wordt ingericht samen de Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST), die mee toeziet op de kwaliteit van het traject.
Inhoud
De leerdoelstellingen opgenomen in de Codex Welzijn op het Werk werden systematisch getoetst en geïmplementeerd binnen een logisch gestructureerde opbouw van de cursus multidisciplinaire basisvorming voor de preventieadviseur.
- In de opleiding ligt de nadruk op een globale, coherente, interdisciplinaire aanpak. Naast de basics van welzijn op het werk wordt het belang van communicatie en coaching naar voor geschoven.
- De lessen worden op zeer praktische wijze gegeven: theoretische lessen worden aangevuld met oefeningen en cases.
- De opleiding multidisciplinaire basisvorming voor de preventieadviseur omvat één opdracht: het schrijven van een paper betreffende de initiële doorlichting van het huidige preventiebeleid binnen de eigen organisatie. Op het einde van deze module krijg je ook de gelegenheid deze paper aan een jury voor te stellen.
Neem contact op met ons voor het gedetailleerde programma.
Volgende aspecten komen aanbod:
Begrippen
- Dynamisch Risicobeheersingssysteem
- Globaal Preventieplan
- Jaarlijks actieplan
- Taken en verplichtingen
- Interne en Externe diensten
- Actoren en hun verantwoordelijkheden
Thema's
- Welzijnsmanagement
- Arbeidsongevallen
- Brandveiligheid
- Ergonomie
- Psychosociale risico's
- Chemische - biologische - en fysische agentia
- Werken met derden
- Basis elektrische veiligheid
- Milieu
Vaardigheden
- Administratie
- Risicoanalysetechnieken
- Aankoopprocedures
- Sociaal overleg
- Opzetten van een preventiebeleid
- Promoten van veiligheid op het werk
Voor wie
Deze module is bedoeld voor alle toekomstige preventieadviseurs, ongeacht de specialisatie.
De multidisciplinaire basisvorming voor de preventieadviseur is een verplichte eerste stap in het traject naar niveau 1, 2 of de specialisaties psychosociale aspecten, ergonomie en arbeidshygiëne.
Toelatingsvoorwaarden
De cursist dient minimaal over een diploma van secundair onderwijs te beschikken voor de multidisciplinaire basisvorming voor de preventieadviseur
Voor de verschillende specialisatiemodules gelden wel wettelijk specifieke toelatingsvoorwaarden. Deze toelatingsvoorwaarden per specialisatiemodule kan je terugvinden op de betreffende webpagina's (zie onderaan).
Kostprijs: 1950 euro.
Locatie: Amelior, Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Organisator: Amelior
Extra informatie: http://www.amelior.be/nl/opleidingen/veiligheid-welzijn-op-het-werk/preventieadviseur/multidisciplinaire-basisvorming-ter-voorbereiding-van-de-specialisaties-tot-preventieadviseur