07/02/2018 - 01:00

Beslissingen Ministerraad van 29 juni 2018

Back to article overview

Uitbreiding takenpakket energiehuizen

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
Op grond van het Energiedecreet zijn de energiehuizen gemachtigd om energieleningen te verstrekken aan natuurlijke personen, coöperatieve vennootschappen en niet-commerciële instellingen. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar Energiebesluit van 19 november 2010. De wijzigingsbepalingen geven uitvoering aan een eerdere beslissing van de Vlaamse Regering over de uitbreiding van de taken van de energiehuizen tot uniek energieloket, inclusief de daarbijhorende vergoedingsregeling. Verder worden een aantal verfijningen aangebracht die ingegeven zijn door de concrete ervaringen van zowel de energiehuizen als het Vlaams Energieagentschap met de geldende regelgeving. De energiehuizen worden verbreed tot unieke energieloketten, die de lokale en laagdrempelige aanspreekpunten zijn die zullen instaan voor het informeren, sensibiliseren, begeleiden en het aanbieden van energie-gerelateerde diensten aan een breed publiek. Zij zullen deze dienstverlening en activiteiten garanderen in elke stad of gemeente binnen het werkingsgebied. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, de SERV, de VVSG en daarna van de Raad van State.
 
Energiehuizen - nota Energiehuizen - BVR

 


Digitale meters: uitrol

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
Op 3 februari keurde de Vlaamse Regering de conceptnota goed over de uitrol van digitale meters in Vlaanderen. De uitrol van de digitale meter is de cruciale basis voor de transitie naar het decentrale energiesysteem met productie van elektriciteit op basis van hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie en windenergie. Om de uitrol van digitale meters mogelijk te maken, en na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Energiedecreet. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. 
 
Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water en haar Energiebesluit van 19 november 2010. Het gaat om de uitbreiding tot levering van thermische energie. Het besluit concentreert zich in eerste instantie op het creëren van een maatschappelijk draagvlak, het beschermen van particuliere afnemers en op het faciliteren van ad-hoc projectmatige warmte- of koudenetten. Het houdt rekening met de verschillen tussen de elektriciteits- en gasmarkt en de warmte- of koudenetten, en met de impact van de administratieve lasten die zouden ontstaan. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Minaraad en aan de SERV.

Decreet dat instemt met partnerschapsovereenkomst EU en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie met Armenië

Op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat instemt met de brede en versterkte partnerschapsovereenkomst tussen de EU en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten enerzijds, en de Republiek Armenië anderzijds, zoals ondertekend in Brussel op 24 november 2017. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 20 juni 2018. 
Geen documenten beschikbaar.
 
 
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 29 juni 2018