20/10/2015

Resultaten tweejaarlijks onderzoek bij huishoudens gepubliceerd

ioslatie_woning
Back to article overview

Het Vlaams Energieagentschap laat sinds 1998 een marktonderzoek uitvoeren telkens bij ongeveer 1000 Vlaamse gezinnen om te peilen naar hun attitude, kennis en gedrag inzake energie.

Resultaten van uitgevoerd marktonderzoek:

Tweejaarlijkse enquête energiebewustzijn en energiegedrag

Sinds enkele jaren laat het Vlaams Energieagentschap tweejaarlijks een marktonderzoek verrichten naar de houding, de kennis, het handelen en de voornemens van de Vlaamse huishoudens inzake het eigen energiegebruik en het Vlaams energiebeleid. Telkens ongeveer 1000 gezinnen worden ondervraagd. 

Enquête van het jaar 2015 (pdf-bestand)

Tevredenheidsonderzoek over de energieprestatiedatabank bij lokale besturen, verslaggevers en energiedeskundigen

In 2014 liet het Vlaams Energieagentschap een tevredenheidsonderzoek uitvoeren met betrekking tot de energieprestatiedatabank bij haar gebruikers, zijnde de gemeentelijke ambtenaren, de verslaggevers en de energiedeskundigen. De resultaten kan u bekijken in het opgeleverde grafische rapport (pdf-bestand).

Onderzoek naar het berekend versus het werkelijk energieverbruik in nieuwbouwwoningen

Het Vlaams Energieagentschap wenste de relatie tussen het berekend karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik in de EPB-aangifte van nieuwbouwwoningen en het reële energieverbruik te onderzoeken. Hiertoe heeft het agentschap, samen met een externe partner, een bevraging georganiseerd bij bewoners van nieuwbouwwoningen en appartementen met een individuele verwarmingsinstallatie, waarvan de woning/het appartement minstens 2 jaar in gebruik is genomen. In de bevraging werden, naast het reële energieverbruik per energiebron, onder meer de relevante aspecten onderzocht die een impact kunnen hebben op het reële energieverbruik maar niet in rekening werden gebracht bij de berekening van het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik (gebruikersgedrag, bewonerskenmerken, aangebrachte wijzigingen aan de woning sinds de aangifte, …). 1850 gezinnen werden aangeschreven met de vraag deel te nemen aan het onderzoek, 537 gezinnen beantwoordden de vragenlijst. 

Onderzoekers van de Universiteit Gent gingen aan de slag met de resultaten van de bevraging en de gegevens uit de EPB-aangiftes van die 537 gezinnen. Hun bevindingen kan u nalezen in het eindrapport (pdf-bestand).

Eurostatenquête

Met de financiële steun van Eurostat lieten de federale overheid en de 3 gewesten in 2011 en 2012 een gezamenlijk onderzoek uitvoeren naar het huishoudelijk energieverbruik en de relatie van dit verbruik met gebouwkarakteristieken en gedrag. In totaal namen 3396 gezinnen deel aan het onderzoek (1774 Vlaanderen, 1020 Wallonië en 602 Brussel). 

Het onderzoeksrapport en de samenvatting.

Onderzoek naar het draagvlak voor windenergie in Vlaanderen

Begin 2011 liet het Vlaams Energieagentschap een marktonderzoek uitvoeren bij de Vlaamse bevolking om na te gaan of er een draagvlak bestaat voor windenergie en zo ja hoe groot dit draagvlak is. Naast een algemeen standpunt ten aanzien van windenergie, de impact van de mogelijkheid tot participatie, werd ook dieper ingegaan op een 25-tal stellingen omtrent windturbines en gepeild naar de behoeften inzake communicatie en betrokkenheid.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er in Vlaanderen een groot draagvlak bestaat voor windenergie.

Het volledige eindrapport (pdf-bestand), de vragenlijst (pdf-bestand), het verkorte rapport gepresenteerd op de persconferentie van 14 april 2011 (pdf-bestand).

Onderzoek in het kader van het Energierenovatieprogramma 2020

In oktober 2007 liet het Vlaams Energieagentschap een marktonderzoek uitvoeren bij Vlaamse woningeigenaars met twee concrete onderzoeksvragen : 

  • Wat zijn de motieven voor eigenaars van woningen om geen investeringen te doen die de energieprestaties van hun woning verbeteren ?
  • Welke maatregelen (incentives) zouden eigenaars kunnen overhalen om investeringen te doen ter bevordering van het rationeel gebruik van energie?

 het syntheserapport (pdf-bestand, 1 MB,  oktober 2007)

Onderzoek naar de impact van een communicatiecampagne op de actiebereidheid inzake dakisolatie

Medio februari 2009 startte de Vlaamse overheid een grootschalige dakisolatiecampagne met de slogan "Lekt uw huis ook geld? Doe er wat aan, isoleer uw dak!".  Door TNS Media werd de effectiviteit van deze campagne getest.  Het marktonderzoeksbureau ondervroeg tussen 17 en 30 maart  2009 telefonisch 1005 gezinshoofden, woonachtig in het Vlaamse Gewest.

het syntheserapport (word-bestand, 1,81 MB, mei 2009)

het volledige rapport (ppt-bestand, 3,54 MB, mei 2009)

Onderzoek naar de implementatie van de energieprestatieregelgeving bij architecten. 

Het Vlaams Energieagentschap liet in het najaar van 2009 een telefonisch onderzoek uitvoeren bij een representatieve steekproef van Vlaamse architecten aangaande de energieprestatieregelgeving. 

het syntheserapport (ppt-bestand)

Werfgegevens

Hieronder enkele rapporten van werfbezoeken uitgevoerd door BuildSight/Extra Muros, waarin onder meer gemiddelde isolatiediktes worden weergegeven.

Rapport juni 2008- juni 2009 (pdf-bestand)

Bron: Vlaamse Overheid