13/06/2017

Green Deal Circulair Aankopen gaat van start met 130 deelnemende organisaties

Back to article overview

87 aankopende organisaties (gaande van overheidsbedrijven zoals de OVAM en de VRT, over lokale besturen zoals Stad Kortrijk of Stad Gent, tot bedrijven en financiële instellingen als Ikea, Colruyt, Janssen Pharmaceutica, ING…) en 47 ondersteunende partijen (onderzoeksinstellingen, federaties…) ondertekenden samen met minister van Omgeving de Green Deal Circulair Aankopen.

De Green Deal bouwt verder op inspanningen die binnen de OVAM en het vroegere Plan C geleverd werden om circulair aankopen te promoten. Zo was er het project ‘De Circulaire Aankopers’ waarmee OVAM en Bond Beter Leefmilieu lokale besturen lieten experimenteren met circulair aankopen.

Circulair aankopen is een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je ‘verandering koopt’, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf.

De ondertekenaars van de Green Deal engageren zich om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten  te realiseren tegen eind 2019. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Enkele reacties van deelnemers:

Caroline Gastaud (Ikea Belgium): “We verwachten veel te leren van andere bedrijven en hopen zo samen te groeien.”

Joke Schauvliege (Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw): “Ik vind het fantastisch dat vandaag meer dan 130 organisaties een vrijwillige overeenkomst sluiten om zoveel mogelijk circulaire aankopen te realiseren. Circulaire economie is één van de speerpunten in mijn beleid, maar als je geen afzetmarkt hebt, kan je die circulaire economie niet stimuleren. En dat is wat we hier vandaag met z’n allen gaan doen.”

Liesbeth Taverniers (Provincie Antwerpen): “De Provincie Antwerpen werkt al langer rond duurzame aankopen. Deze Green Deal biedt ons de ideale gelegenheid om nog eens onze behoeften goed te bekijken en een stapje verder te gaan op het vlak van duurzaamheid.”

Henny De Baets (OVAM): “Voor OVAM als trekker van de transitieprioriteit circulair economie is het na de ondertekening vooral belangrijk om de partijen van de Green Deal te ondersteunen. Dat kan  met expertise, eventueel via financiële ondersteuning, maar vooral met een netwerk waar kennis opgebouwd en gedeeld kan worden.”

Meer weten?

www.circulair-aankopen.vlaanderen

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij