10/05/2010

Zuinigste Shell Eco-marathon ooit: Nederlanders vallen in de prijzen

Terug naar artikeloverzicht

Het Haagse studententeam The Hydro Cruisers is met omgerekend één liter brandstof op 747 kilometer winnaar in de UrbanConcept - klasse waaraan ‘type stadsauto’s’ deelnemen. Het succes van de Hagenaren werd behaald op de 26e Europese Shell Eco-marathon die vandaag eindigde in Duitsland. Zo ver mogelijk rijden op één liter brandstof is bij deze race de uitdaging. Ook de Eco-friendly Award ging naar Haagse studenten, van het team Green Guardians.

Met een zelf ontworpen, futuristisch voertuig op waterstof in de Prototype - klasse en een extreem zuinige rijstijl, kwam studententeam Polyjoule van Polytech’ Nantes uit Frankrijk 4.896 kilometer ver met één liter waterstof. Dit is een nieuw wereldrecord. Het Zwitserse team dat met 1 op 3.836 kilometer sinds 2005 het record in handen had, werd woensdag al overtroffen door de Fransen die toen 4.414 kilometer wisten te rijden. Vandaag verbraken zij nogmaals hun eigen record.

Tijdens het evenement werd ook de Shell Eco-marathon Consumentenrace gehouden. Bij deze race kregen de deelnemers dezelfde uitdaging als de studenten, maar dan met een standaard Volkswagen Golf. De consumentenrace is gewonnen door Gunther Grossler uit Duitsland. Door met 1 liter benzine 22,2 km te rijden, toont deze zuinig rijden-expert dat met een slimme rijstijl aanzienlijk meer kilometers uit een tank gehaald kunnen worden. De twee Nederlandse deelnemers eindigden respectievelijk op de 6e en 10e plaats.
Terwijl Nederland op de Shell Eco-marathon goed is vertegenwoordigd door acht technische studenten- en scholierenteams en twee fanatieke, zuinige automobilisten, blijkt dat de gemiddelde Nederlandse automobilist nog weinig moeite doet om zuinig te rijden. Shell presenteerde tijdens het evenement het derde internationale consumentenonderzoek naar de houding en het gedrag van automobilisten rondom het thema brandstofbesparing. Hieruit blijkt onder meer dat in Nederland, in vergelijking met 10 andere landen, slechts een klein aantal automobilisten stappen onderneemt om zuinig te rijden. 39% zegt hiermee bezig te zijn, een daling. Vorig jaar was dit 44%. In Duitsland rijdt 53% zuinig en in Thailand, met 80%, passen de meesten hun rijstijl aan. Noren daarentegen zijn de minst zuinige rijders. Slechts 33% doet enige moeite.
Shell hield ook een rondvraag onder de jongere generatie, bij 14-29 jarigen. Ook bij hen staat zuinig rijden niet hoog op de agenda. Zij zien bij hun toekomstige mobiliteit vooral kansen voor meer gebruik van fiets en openbaar vervoer (72%) en auto’s die minder uitstoten (43%).  Opvallend is dat in hun ogen het verbeteren van bestaande technologieën in de toekomst de meest haalbare innovatie is. Andere brandstoffen en nieuwe transportalternatieven komen op de laatste plaats.
De deelnemers van de Shell Eco-marathon laten tijdens het sfeervolle evenement zien dat techniek, plezier en duurzaamheid hand in hand gaan. De Nederlandse teams werkten de hele week nauw samen.  Om het saamhorigheidsgevoel tussen de teams verder te vergroten, installeerden ze een waar Holland Huis.

Bron : Shell