07/07/2003

Zonder is gezonder. Onkruid en ongedierte bestrijden kan ook zonder pesticiden.

Terug naar artikeloverzicht

Op 7 juli start de Vlaamse overheid de mediacampagne 'Zonder is gezonder'. Het bestrijden van bijvoorbeeld muggen in de kamer, slakken op de sla of onkruid in de tuin kan immers ook perfect zonder pesticiden. Het doel van de campagne is iedereen te helpen om niet meteen grove middelen in te zetten, maar om beproefde eenvoudige en onschadelijke middeltjes een kans te geven, aangezien die ook veel beter zijn voor het milieu.

Met de milieuvriendelijke bestrijdingswijzer op www.zonderisgezonder.be wordt iedereen op weg geholpen om preventief en alternatief, zonder pesticiden, te werk te gaan. Via tv-spots en advertenties wordt de website aangekondigd. Wie geen internetaansluiting heeft, kan bij de Vlaamse Infolijn terecht voor heel wat tips (0800-3 02 01, elke werkdag van 9 tot 19 uur).

In februari 2003 werden via folders en affiches aan landbouwers, huishoudens en openbare diensten reeds een eerste waaier tips aangereikt. Toen lag de nadruk vooral op gemeenten en andere openbare diensten. Ze moesten voor 1 juni 2003 een reductieprogramma indienen om tegemoet te komen aan het decreet houdende de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare diensten in het Vlaamse Gewest (21 december 2001). Voor hen werd het draaiboek voor de afbouw van bestrijdingsmiddelen door openbare diensten verspreid.

Vandaag helpen we de thuisblijvers genieten van een aangename pesticidenvrije zomer. We verzamelden concrete tips om onkruid en ongedierte heel wat milieuvriendelijker en gezonder te verdelgen dan met chemische producten.

Neem mos als voorbeeld. Mos komt veelal voor op schaduwrijke plekjes. Hardnekkig het mos jaar na jaar vernietigen zal geen blijvende vruchten afwerpen: het mos zal steeds terugkomen. Het is eerder nuttig om een andere beplanting te overwegen, zoals een speelbosje met struiken als hazelaar of Drents krentenboompje voor de kinderen. Verkiest u toch gazon, dan doet u er beter aan het gras niet te kort te maaien. Zo staat het sterker in zijn concurrentiestrijd met het mos. Mos verwijderen kan door te harken
of te verticuteren. Meer tips voor de meest voorkomende problemen in
huis en tuin staan op de website onder de 'milieuvriendelijke bestrijdingswijzer'.

Ook wie zich nog niet gemakkelijk laat overtuigen van de doeltreffendheid van onze huismiddeltjes kunnen we een stap vooruit helpen. Op de website bieden we een overzicht van de impact van pesticiden op mens en milieu. Dat overzicht helpt u bij het kiezen van het minst schadelijke product. Er wordt ook aandacht besteed aan de regels voor een verantwoord gebruik van scheikundige bestrijdingsmiddelen.

De Vlaamse overheid wil met deze campagne het publiek ook laten weten dat het straatbeeld er binnenkort wat groener of anders uit kan zien, nu het gebruik van sproeistoffen op openbare domeinen (zoals straten, pleinen, parken) drastisch teruggeschroefd wordt. De gemeenten en andere openbare diensten mogen vanaf 1 januari 2004 in principe geen pesticiden meer gebruiken tenzij ze een afwijkingsaanvraag ingediend hebben. Om minder pesticiden in het
leefmilieu te vinden, wil de Vlaamse overheid iedereen op dezelfde lijn krijgen. Als de bevolking zich laat inspireren door de gemeentelijke groenwerkers en niet zelf ingrijpt met drastische middelen op het voetpad, in de tuin of het huis, dan zal het in Vlaanderen mooi lukken. Dat leven zonder pesticiden kan, laten wij u graag zien.
Surf naar onze website www.zonderisgezonder.be.

Voor meer persinformatie, digitale versies van en beeldmateriaal uit de tv-spots :

AMINAL
afdeling Water

Christophe Dierckxsens
tel. : 02-553 21 44
fax : 02-553 21 05
e-mail: christophe.dierckxsens@lin.vlaanderen.be

Vronique Vens
tel. : 02-553 21 43
fax : 02-553 21 05
e-mail : veronique.vens@lin.vlaanderen.be