30/03/2018

Zonder deelnemers geen resultaten

Back to article overview

Voor het vierde Steunpunt Milieu en Gezondheid rekruteren we momenteel 600 jongeren van 14 en 15 jaar over heel Vlaanderen in het kader van humane biomonitoring. De onderzoeken vinden plaats tussen augustus 2017 en augustus 2018. En de resultaten van het onderzoek worden verwacht in het najaar van 2019.

Op basis van de verzamelde gegevens worden er drie nieuwe milieuthema’s en hun effect op de gezondheid onderzocht: het effect van gebruik van open ruimte, van specifiek ecogedrag (biologische voeding en energiezuinig wonen) en van nieuwe chemicaliën.

Wat verwachten we van onze deelnemers?

Bij deelname aan het onderzoek vragen we aan de jongere en zijn/haar ouders om vragenlijsten in te vullen. Verder verzamelen we een bloed-, urine- en haarstaal van de jongere, en meten we hun bloeddruk, pols, lengte, gewicht en buikomtrek. Ook vragen we hen om uit te ademen in een toestelletje dat de ontstekingsgraad in hun longen meet. Verder doen ze computertests om hun reactiesnelheid en geheugen te kunnen inschatten. Hiervoor krijgen de jongeren 20€, wat een grote motivatie is voor hen.

Er zijn ook nog enkele optionele onderdelen aan het onderzoek: het nemen van foto’s van hun woonomgeving en het meten van luchtvervuiling in de buurt van hun woning via twee experimentjes.

Twee groepen deelnemers

Een 200-tal jongeren wordt gerekruteerd op basis van een vroegere deelname aan de pasgeborenencampagne van het eerste Steunpunt Milieu en Gezondheid, waarvan we er ondertussen al 132 onderzochten. Zo verzamelen we ook gegevens over de tijd heen, wat ons veel informatie kan opleveren over de effecten van het milieu op de gezondheid op langere termijn. Deze onderzoeken verlopen via huisbezoeken of de jongeren komen langs op een onderzoekslocatie in de buurt van hun woonplaats.

Een 400-tal jongeren wordt gerekruteerd via scholen over heel Vlaanderen op een representatieve wijze. De gegevens die we bij deze jongeren verzamelen dienen tevens als referentie. Vragen zoals ‘zijn de referentiewaarden gedaald of gestegen ten opzichte van de referentiewaarden in één van de vorige Vlaamse humane biomonitoringscampagnes?’ kunnen zo beantwoord worden. Momenteel nemen er al 19 scholen deel. De scholen liggen verspreid over de 5 Vlaamse provincies in verhouding met de bevolkingsdichtheid van elke provincie: 3 scholen in West-Vlaanderen, 4 in Oost-Vlaanderen, 5 in Antwerpen, 4 in Vlaams-Brabant en 3 in Limburg. We zoeken nog één extra school in Antwerpen en één in Oost-Vlaanderen. Ondertussen werden er 244 jongeren onderzocht die gerekruteerd werden via scholen. De jongeren zijn representatief verdeeld over de 3 grote studierichtingen (ASO, TSO, BSO).

 

Bron: Milieu-en-gezondheid.be, Vlaamse overheid