06/10/2015

Zoek mee de bodemhelden

Back to article overview

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege gaf in basisschool De Luchtballon in Aalst het startschot van de campagne ‘Zoek de bodemhelden’. Via de website www.bodemhelden.be kunnen scholen, verenigingen en gezinnen hun zoekplaats aanduiden en ingeven welke bodemhelden ze gevonden hebben. “Naar schatting een kwart van alle soorten op aarde leeft onder de grond. Bodemdiertjes helpen mee bij het afbreken van organisch materiaal, maken de bodem vruchtbaar en veerkrachtig, en zijn de ingenieurs van de bodemstructuur. Bovendien zorgt hun onderlinge concurrentie ervoor dat schadelijke organismen afgeremd worden. Het zijn de onzichtbare helden van onze bodem”, aldus minister Schauvliege.

De bodem is geen dode materie, maar een ondergrondse wereld bevolkt door enorm veel organismen zoals bacteriën, schimmels, mijten, aaltjes, pissebedden, regenwormen enz. Al die organismen zijn onderling verbonden en vormen samen de ‘bodembiodiversiteit’. Een kwaliteitsvolle, gezonde en veerkrachtige bodem is van kapitaal belang. Zo is de bodem noodzakelijk voor onze voedselproductie en voor de productie van grondstoffen, brandstoffen, vezels en farmaceutische producten zoals antibiotica. Maar ook voor ons ecosysteem is de bodem cruciaal. Bodems zijn onmisbaar in de globale koolstofcyclus omdat ze een opslagplaats vormen voor koolstof. Daarnaast speelt de bodem een bufferende rol voor water. Zo vervullen bodems ook een belangrijke taak in het klimaatverhaal.

Tijdens dit Internationaal Jaar van de Bodem wil het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie met de campagne ‘Zoek de bodemhelden’ het belang van een gezonde bodem vol leven in de kijker zetten. De campagne wil kinderen meer bewust maken van de bodem en van wat er in de bodem leeft. Op de website www.bodemhelden.be staat educatieve informatie over bodemleven met o.a. fiches van bodemdiertjes. Elk bodemdiertje heeft zijn taak. Er zijn opruimers zoals bodemschimmels, miljoenpoten of pissebedden die bladeren en plantenresten afbreken. Er zijn gravers (bv. regenwormen) en wroeters (bv. mollen) die in de bodem structuur aanbrengen en de bodem verluchten. De gegevens van de zoekactie worden visueel weergegeven op de kaart van Vlaanderen. Samen met leerlingen van basisschool De Luchtballon uit Erembodegem zette minister Schauvliege vandaag de eerste locatie op de kaart. Op de website komt een top 5 van de meest populaire en meest favoriete bodemhelden. En op het einde van de maand worden de actiefste gemeenten bekendgemaakt.
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege: “Oktober is de opruimmaand bij uitstek. De bodem krioelt dan van leven en bedrijvigheid. Ideaal dus om erop uit te trekken naar een bos, weide of tuin om de bodem te ontdekken. Overal zijn er immers bodemhelden te vinden.”

Bron: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie