06/05/2008

Zinkassen op particuliere terreinen: onderzoek en verwijdering in Balen, Lommel, Mol Wezel/Rauw, Neerpelt en Overpelt

Terug naar artikeloverzicht

Onder andere in de gemeenten Balen, Lommel, Mol, Neerpelt en Overpelt werden in het verleden zinkassen verwerkt. Deze zinkassen, een restproduct uit de zinkovens in de streek, werden vroeger gebruikt om wegen, opritten, tuinpaden... te verharden. De aanwezigheid van zinkassen in de verharding van paden en terreinen, is n van de factoren die kunnen bijdragen tot verhoogde opname van cadmium bij de bewoners. Daarom zullen deze zinkassen, waar nodig, worden verwijderd.

Overeenkomst tussen het Vlaamse gewest en Umicore

Vanaf 1997 sloten de Vlaamse overheid, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het bedrijf Umicore een overeenkomst waarin de aanpak van historische bodemverontreiniging rond de vier Vlaamse Umicore-vestigingen (Hoboken, Olen, Balen/Lommel en Overpelt) wordt geregeld.
De overeenkomst tussen de OVAM en Umicore zorgt er voor dat deze verontreiniging kan worden onderzocht en waar nodig gesaneerd, en loopt over tien jaar.
Het onderzoek naar de aanwezigheid van zinkassen op particulieren terreinen en de verwijdering ervan, kaderen eveneens in deze convenant afgesloten tussen het Vlaamse gewest en Umicore. De kosten van het onderzoek en de saneringen zullen dan ook door het Vlaamse gewest en Umicore worden gedragen.
In een vorige fase werden reeds de wijken in de nabije omgeving van de Umicore-vestigingen Overpelt-cit en Balen-Wezel, en de historisch zwaar belaste wijk Lommel-Werkplaatsen aangepakt.
Ook loopt op dit moment reeds een project waarbij op 6 scholen in de regio Lommel, Overpelt, Balen en Hamont-Achel zinkassen worden verwijderd.
De nu volgende fase van de verwijdering van zinkassen op particuliere terreinen wordt uitgevoerd in de gemeenten Lommel, Balen, Overpelt, Neerpelt en Mol-Wezel/Rauw. In een latere fase komen ook de omliggende gemeenten aan bod.

Het onderzoek en de verwijdering van de zinkassen verloopt in drie stappen

Dit onderzoek naar de aanwezigheid van zinkassen op particuliere terreinen en de verwijdering ervan daar waar de zinkassen in die mate voorkomen dat ze een risico vormen, gebeurt in drie grote stappen.
In een eerste fase worden alle betrokken inwoners opgeroepen om een meldingsformulier in te dienen wanneer ze weten of vermoeden dat er zinkassen zijn verwerkt op hun terrein. De milieudienst verzamelt alle meldingsformulieren, bekijkt of ze volledig zijn en bezorgt ze aan de OVAM (Openbare Vlaamse Alvalstoffenmaatschappij).
In een tweede fase worden alle terreinen die werden "aangemeld", bezocht door een erkend bodemsaneringsdeskundige, aangesteld door de OVAM. Deze onderzoekt het terrein, stelt vast of er zinkassen aanwezig zijn, in welke mate en hoedanigheid ze voorkomen, en of er afgraving van het terrein noodzakelijk is.
In een derde fase zullen de percelen waar daadwerkelijk zinkassen aanwezig zijn die onvoldoende permanent afgedekt zijn, worden afgegraven. Dit wil zeggen dat de zinkassen worden weggehaald en wordt vervangen door zuivere grond.

Alle betrokken bewoners worden persoonlijk op de hoogte gebracht

Alle inwoners uit Balen, Lommel, Mol Wezel/Rauw, Neerpelt en Overpelt krijgen een infobrief in de bus waarin het project wordt toegelicht. Deze infofolder vindt u in bijlage. Tegelijk ontvangen ze het formulier waarmee de (eventuele) aanwezigheid van zinkassen kan gemeld worden.

Infoavonden in diverse gemeenten

Om op zoveel mogelijk vragen een antwoord te geven, organiseren de OVAM en Umicore, in samenwerking met de gemeenten, diverse infoavonden waarop het project uitgebreid zal toegelicht worden en bewoners vragen kunnen stellen.

Bron : OVAM