01/10/2004

Zes windturbines op de terreinen van BASF

Terug naar artikeloverzicht

In het kader van het milieubeleidsplan geeft het schepencollege van Antwerpen onder vastgestelde voorwaarden een gunstig advies voor de bouw en exploitatie van zes windturbines op de bedrijfsterreinen van de firma BASF ter hoogte van het verbindingskanaal Oosterschelde. Dit is weer een stap in de goede richting om de Kyoto-normen te halen.

Het exploiteren van een windturbinepark omvat 6 transformatoren met een individueel nominaal vermogen van 3200 kVA en 6 windturbines met een individueel vermogen van 3000 kW, samen goed voor een gemiddelde elektriciteitproductie die op jaarbasis overeenkomt met het verbruik van 9000 gezinnen!

Het bedrijf stadsontwikkeling/bedrijven/milieu/centrum tegen lucht- en waterverontreiniging geeft een gunstig advies indien er continue redundante meet- en controle-inrichtingen (onder andere trillingsmetingen) worden aangebracht om een veilige exploitatie te waarborgen. Ook de hinder voor de omgeving moet tot een minimum beperkt worden. De windmolens moeten beveiligd worden tegen blikseminslag en voldoen aan brandvoorschriften die door de brandweer worden opgelegd.

Ook het gemeentelijk havenbedrijf staat achter het project. Industriegebieden in het algemeen, en havengebieden in het bijzonder, lenen zich beter dan de meeste andere gebieden (natuurgebied, woongebied, etc.) voor het opstellen van inrichtingen voor grootschalige elektriciteitsproductie.

Bron : Stadsbestuur Antwerpen

_____________________________________

Extra info :  De resultaten van een aantal gevalueerde projecten inzake windenergie