14/10/2016

Zero waste-aanpak voor metaalherwinning

Back to article overview

Er is nood aan een radicaal nieuwe aanpak voor metaalherwinning. Het Europese project CHROMIC wil recyclagetechnieken ontwikkelen die zowel tegemoetkomen aan de circulaire economie als aan de huidige markt.

Technologieën ontwikkelen voor de herwinning van kritieke en economisch waardevolle metalen uit afval en secundaire grondstoffen: dat is de ambitie van het Europese Horizon 2020-project CHROMIC. Zulke technologieën bieden perspectieven voor hoogwaardige recuperatie van zeldzame metalen uit industriële afvalstoffen en kunnen dus de circulaire economie stimuleren. Is het project succesvol, dan zal de OVAM helpen om de CHROMIC-technologie te promoten binnen de toekomstige methodes voor afvalverwerking.

Het verzekeren van een duurzame en flexibele toevoer van een aantal kritieke metalen is van cruciaal belang voor de groei van de hoogtechnologische industrie in Europa. Maar de ontginning van deze metalen verloopt niet efficiënt. Veel kritieke metalen (onder meer chroom en niobium) zijn zogenaamde bijproductmetalen: ze zijn voor hun productie afhankelijk van de ontginning van bepaalde hoofdmetalen. Daardoor zijn vraag en aanbod vaak slecht op elkaar afgestemd. Tegelijkertijd blijft een massa aan kritieke metalen gevangen in de enorme hoeveelheden afval en secundaire grondstoffen die laagwaardig ingezet of zelfs gestort worden.

De oplossing is de zero waste-aanpak, een radicaal nieuwe aanpak voor metaalherwinning. Daarbij worden niet alleen de aanwezige metalen gevaloriseerd, maar ook de overblijvende matrix, die vaak meer dan 95% van het geheel uitmaakt. Om deze methode te doen slagen, moeten we innovatieve en uiterst selectieve recyclagetechnieken ontwikkelen die de volledige waarde van de aanwezige metalen kunnen recupereren zonder negatief effect op de verdere valorisatiemogelijkheden van het residu. Dat is het doel van het CHROMIC-project.

De projectpartners willen technologieën ontwikkelen voor de herwinning van kritieke (chroom, niobium) en economisch waardevolle (molybdeen, vanadium) bijproductmetalen uit afval en secundaire grondstoffen. Daarvoor baseren ze zich op een slimme integratie van geavanceerde voorbehandeling, selectieve alkalische uitloging en uiterst selectieve metaalrecuperatie over de hele waardeketen. Een grondige en overkoepelende evaluatie van de economische, milieuhygiënische en veiligheidsaspecten zal aantonen of de ontwikkelde processen voldoen aan de vereisten van zowel de circulaire economie als de huidige markt.

De deelnemers zullen een technologie uitwerken voor twee modelstromen: roestvaststaalslakken en ferrochroomslakken. Mogelijk volgen er replicatieonderzoeken naar talrijke industriële afvalstoffen over heel Europa. De CHROMIC-processen kunnen bijdragen tot het verzekeren van de Europese toevoer van kritische grondstoffen. Om het pad te effenen richting implementatie, worden alle maatschappelijke actoren van bij het begin nauw betrokken bij het project via een adviesraad. De OVAM is een van die actoren. Ze zetelt in de adviesraad en speelt binnen CHROMIC de rol van facilitator.

CHROMIC gaat van start op 1 december 2016 en wordt getrokken door VITO (unit Duurzaam materialenbeleid). Vlaamse partners zijn onder meer de bedrijven MEAM en ORBIX en het adviesbureau ARCHE. Het project heeft een looptijd van vier jaar en de eerste resultaten worden verwacht tegen eind 2017.

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij