12/11/2020

Zelf fosfaat meten? Het kan met de River Dipp

waterloop-4
Terug naar artikeloverzicht

Om burgers in staat te stellen zelf fosfaat in de lokale waterlopen te meten, werd binnen het Europese Sullied Sediments project de ‘RiverDipp app’ ontwikkeld. Daarbij kunnen vrijwilligers, de zogenaamde ‘RiverDippers’ met behulp van hun smartphone en PADs zelf stalen nemen en de resultaten doorsturen.

zelf_fosfaat_metenWat is fosfaat?

Fosfaat is een belangrijke plantenvoedende stof en is een essentiële bouwsteen in alle levende wezens. Maar te veel fosfaat draagt bij tot overbemesting van de waterlopen. Dat kan je zien aan bv. overmatige algengroei.

De VMM organiseert in deze context een aantal workshops om ook in België RiverDippers op te leiden. De eerste workshop vond coronaproof plaats op 12 oktober met een beperkt aantal deelnemers in de VMM-kantoren te Aalst. 

Professor Mark Loch van de University of Hull (UK) legde daarbij uit hoe de applicatie en de bijhorende PADs werken. Vervolgens testten de deelnemers zelf de app uit met…Coca-Cola. Coca-Cola heeft namelijk een hoog fosforgehalte (wat niet schadelijk is voor de gezondheid).

Je kan deze workshop en de uitleg hier herbekijken.

De PADs

river_dippDe RiverDipp PAD is een papieren toestel dat van kleur verandert om het fosfaatgehalte in een waterstaal weer te geven. De PADs worden ontwikkeld door de University of Hull en kunnen aangevraagd worden bij registratie op de RiverDip website.

 

 

Hoe word ik een ‘RiverDipper’?

Meer informatie omtrent het vrijwilligersproject kan je hier vinden. De RiverDipp app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Het Sullied Sediments project

Bij onderzoekers in Vlaanderen en in de rest van het Noordzeegebied groeit de bezorgdheid over de chemische deeltjes in waterlichamen, die nog niet erkend zijn als prioritaire stoffen. Daarom slaan we binnen het Sullied Sedimentsproject (of 'verontreinigde bodems') de handen in elkaar met Universiteit Antwerpen en onderzoekers en waterbeheerders uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

river_dipp_meting

 

Meer info over Sullied Sediments kan je vinden op de projectwebsite

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid