14/09/2022

Zelf de luchtkwaliteit meten in je buurt?

vader_kind_lucht
Terug naar artikeloverzicht

De website Samen voor Zuivere Lucht is onderdeel van een project van de Vlaamse Milieumaatschappij, het RIVM werkt hier aan mee. Op de website vind je onder andere informatie over zelf meten, het dataportaal en inspiratie om zelf actie te ondernemen.

Zelf meten

Wil je graag zelf meten? Dan kun je op de site vinden welke stoffen je zelf kunt meten, en hoe. Zo is er informatie te vinden over fijn stof, stikstofdioxide, vluchtige organische stoffen, roet en ammoniak. Bekijk per component waarom het nuttig is om dit te meten, hoe je het meet, en hoe je vervolgens de meetresultaten interpreteert. 

Het dataportaal

Onder het kopje ‘dataportaal’ vind je zowel het Vlaamse als het Nederlandse dataportaal (dit verwijst door naar Samen Meten). Bekijk de metingen van sensoren en officiële stations op de kaart (linksboven in de kaart kun je selecteren welke tijdsperiode je wilt bekijken), en klik op een bolletje om de resultaten van die specifieke sensor te bekijken. De grafiek van de afgelopen uren verschijnt dan onder de kaart. Hoe meer bolletjes/sensoren je aanklikt, hoe meer er in de grafiek verschijnen. Zo kun je dus ook makkelijk sensoren en/of officiële stations met elkaar vergelijken. Als je nog verder naar beneden scrollt, lees je hoe je de grafieken kunt interpreteren. 

Inspiratie

Onder het kopje inspiratie vind je maatregelen die je als bestuurder of als burger kan nemen om de luchtverontreiniging te verminderen. Je vindt er ook een lijst van tools die je kunnen helpen om bijvoorbeeld bewustzijn te creëren bij leerlingen omtrent luchtkwaliteit en infografieken. Er staan ook inspirerende artikels van lokale besturen of burgerorganisaties die zelf actie hebben ondernomen om de luchtkwaliteit te verbeteren, te meten en bewustzijn te creëren. Tenslotte kan je hier ook een overzicht vinden van de meetprojecten in Vlaanderen en Nederland. Wil je een project laten toevoegen? Laat het ons dan weten via samenvoorzuiverelucht@vmm.be.

Samenwerking VMM en RIVM

De VMM en het RIVM werken samen aan deze website. Je vindt er daarom informatie voor België en Nederland; ook maatregelen die zijn opgesteld binnen het Schone Lucht Akkoord zijn opgenomen op de site.

Meer over Samen voor Zuivere Lucht »

 


Meer van VMM: Lokale luchtkwaliteit, een prioriteit voor VMM

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid