12/11/2002

Zekerheid voor onschuldige bezitters verontreinigde grond

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering trekt, op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Vera DUA, 25 miljoen euro uit voor bodemsaneringen in 2003. Een aantal particuliere eigen- aars van vervuilde gronden die echter niet schuldig zijn aan de vervuiling, worden "onschuldig" verklaard. OVAM zal hun gronden saneren. Tegelijkertijd worden bedrijfsterreinen waarvan de eigenaars verzaken aan hun saneringsverplichtingen ambtshalve weer gezond gemaakt. In 2003 worden 26 percelen, eigendom van 14 ondernemin- gen, aangepakt. De kosten worden op de ondernemingen ver- haald. Meteen worden ook reeds gestarte saneringen versneld aangepakt. Het betreft bedrijfsterreinen in onder meer Asse, Brecht, Dilsen-Stokkem, Middelburg, Schelle, Temse en Willebroek.

In Vlaanderen zijn er verschillende particulieren en bedrijven die te maken hebben met een verontreinigd stuk grond maar die dit niet hebben veroorzaakt of die bij de aankoop van dat terrein niet wisten of konden weten dat er een vervuiling aanwezig was.  Deze hebben het statuut van 'onschuldig eigenaar'. Door de beslissing van de Vlaamse regering hebben de 78 betrokken eigenaars de garantie dat ze hun stuk grond niet moeten saneren. Samen gaat het over 131 percelen waarvan de sanering in de loop van 2003 zal worden opgestart.

In Vlaanderen zijn er jammer genoeg ook verschillende bedrijven die weigeren om de saneringsplicht die ze hebben opgelegd gekregen, uit te voeren.  Nadat OVAM deze bedrijven heeft aangemaand, kan OVAM ambtshalve gaan optreden en de sanering zelf uitvoeren.  De kosten daar- van worden dan verhaald op het betrokken bedrijf.  De Vlaamse regering heeft beslist om voor 14 van deze sane- ringsplichtigen OVAM de opdracht te geven ambtshalve op te treden.  26 percelen zullen door de OVAM gesaneerd worden met een opstart volgend jaar.

De Vlaamse regering besliste ook om een aantal grote saneringsdossiers verder te zetten en hiertoe aan OVAM de nodige middelen te geven.  Het gaat over:

  • Asphaltco te Asse, waar de bodemsaneringswerken van start kunnen gaan in 2003;
  • Terra Cotta te Brecht, waar dan gestart kan worden met de uitvoering van de nazorg;
  • de voormalige zinkfabriek te Dilsen-Stokkem, ook voor de start van de uitvoering van de nazorg;
  • Coppens te Middelburg, ook voor de start van de uitvoering van de nazorg;
  • Van den Bosch te Schelle, waar de saneringswerken al in uitvoering zijn;
  • Gosselin te Temse, waar de opmaak kan starten van het bodemsaneringsproject.
  • Blaasveld Broek te Willebroek, waar gestart kan worden met de uitvoering van de nazorg.

Alles samen bedraagt de totale saneringskost hiervan om en bij de 25 miljoen euro.

info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. 02-553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be