16/09/2010

World Water Monitoring Day

Terug naar artikeloverzicht

18 september is het opnieuw World Water Monitoring Day! In 2009 deden wereldwijd meer dan 120.000 mensen in 81 landen onderzoek naar de kwaliteit van een waterloop in hun eigen buurt . Dit jaar doet België voor het eerst mee op initiatief van de vzw GREEN. In de loop van het schooljaar zullen honderden Franse, Belgische en Nederlandse scholen uit het Internationaal Stroomgebiedsdistrict van de Schelde een waterloop in de buurt en de kwaliteit ervan nader bestuderen. Dit kadert in het project ‘Schelde à la Carte’ van het Schelde Jongerenparlement en sluit mooi aan bij het internationale programma van World Water Monitoring Day. GREEN zal de resultaten verwerken tot een digitale kaart die voor iedereen toegankelijk is.

Het Schelde Jongerenparlement is een project van de vzw GREEN in samenwerking met l’Agence de l’Eau Artois Picardie. Jongeren uit het Internationaal Stroomgebiedsdistrict van de Schelde verdiepen zich in thema’s met betrekking tot water en duurzame ontwikkeling. Het project staat symbool voor de samenwerking tussen Noord-Frankrijk, Wallonië, Brussel, Vlaanderen en Zeeland, een samenwerking die nodig is voor een goed beheer van de Schelde en alle rivieren uit haar stroomgebied.

20 jaar geleden al startten Belgische jongeren met het bepalen en in kaart brengen van het nitraatgehalte van bronnen en waterputten. Het besef dat wateronderzoek perfect mogelijk is met jongeren én een sensibiliserende en participatieve  functie kan hebben is er dus al lang. Ongeveer 10 jaar later was er de BISEL (Biotic Index at Secondary Education Level) methode, in een Europees kader ontwikkeld door verschillende secundaire - en hogescholen. Deze liet toe dat jongeren vanaf 15 jaar op een relatief eenvoudige manier de biologische kwaliteit van water konden onderzoeken. Danny Van der Veken, directeur van het Sancta Maria Instituut in Kasterlee, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze methode en hecht ook nu nog veel belang aan het schoolse wateronderzoek.

Tijdens de laatste bijeenkomsten van het Schelde Jongerenparlement ontstond het idee om een grootschalig grensoverschrijdend wateronderzoek op te zetten. De actie Schelde à la Carte was geboren. Aan de hand van 2 parameters (nitraatgehalte en biotische index) kan je gemakkelijk een beeld vormen van de chemische en biologische kwaliteit van het water. Al deze gegevens worden verzameld en op een digitale kaart van het Internationaal Stroomgebiedsdistrict van de Schelde samengebracht. Zo kunnen we nagaan hoe ver we nog verwijderd zijn van de normen die de Europese Kaderrichtlijn Water ons voorschrijft.  Die kaderrichtlijn wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een 'goede toestand'.

Danny Van der Veken, directeur Sancta Maria Instituut Kasterlee: “Schelde à la carte is de ideale mix is van wetenschap, burgerzin, buitenleven, levende talen en netwerken. Kortom, het is integraal en duurzaam leren.”

Lien Gijsbrechts, GREEN vzw: “Daarnaast is het een krachtig signaal van de jongeren over hun bekommernis om zuiver water, levende rivieren en een duurzaam beheer ervan.” 

Verdere info :  www.greenbelgium.org/Scheldejongerenparlement

Bron : Persbericht GREEN vzw