27/04/2004

Winkeliers & installateurs lichtarmaturen verwerpen systeem terugnameplicht van fabrikanten

Terug naar artikeloverzicht

Sinds 1 januari 2004 is er een wettelijke verplichting voor de terugname van afgedankt verlichtingsmateriaal. De fabrikanten van dergelijke producten verenigden zich daartoe binnen LightRec. Voor de praktische organisatie van de terugname van dat materiaal is LightRec toegetreden tot Recupel. Deze instelling verzamelt nu al afgedankte elektroapparatuur zoals koelkasten. Recupel zal in opdracht van LightRec nu ook het afgedankte verlichtingsmateriaal inzamelen en verwerken.
De recyclagebijdrage voor een armatuur bedraagt 1,16 euro zonder BTW en 1,40 euro BTW inbegrepen. Nelectra, de beroepsorganisatie van de KMO-distributeurs en installateurs uit de elektrobranche, is het met deze regeling niet eens. De zelfstandige elektro-winkeliers en installateurs werden niet betrokken bij deze afspraken, terwijl ze wel voor de bijdragen zouden moeten opdraaien, benadrukt Nelectra.

Agoria, de federatie van de technologische industrie en FEE, de federatie van de elektriciteit en de elektronica, richtten de VZW LightRec op zonder de vertegenwoordigers van de distributie en installateurs hierbij te betrekken.
In het verleden werkten de federaties van distributeurs, installateurs en fabrikanten nochtans nauw samen bij de uitwerking van het Recupel-systeem voor de terugname van de andere afgedankte elektroproducten. Nelectra zegt niet te begrijpen waarom dezelfde aanpak door de fabrikanten niet is gevolgd voor het project LightRec. De beroepsorganisatie is bijgevolg niet bereid aan het project medewerking te verlenen zolang er geen aanpassingen zijn doorgevoerd zoals overeengekomen bij de ondertekening van de milieubeleidsovereenkomst door de initiatiefnemers van Recupel.
Het gaat onder meer om het paritair beheer van alle betrokken VZW's door de beroepsverenigingen die de verschillende partners in de keten vertegenwoordigen. Dat moet een correcte vertegenwoordiging waarborgen van de 9000 KMO-installateurs en een correcte vergoeding voor de door de distributie en installateurs geleverde inspanningen. Dat is nu niet voorzien voor de terugnameplicht van lichtinstallaties in tegenstelling tot de terugname van andere elektrotoestellen. Nelectra wil een vergoeding gezien de extra inspanningen van de installateurs. De KMO-beroepsorganisatie verwijst onder meer naar het afbreken van de lichtinstallaties, het vervoer en de tijdelijke stockage ervan, het inzetten van personeel, de extra administratieve rompslomp enzomeer.
Distributeurs en installateurs zijn geen afvalinzamelaars en zijn daar ook niet voor uitgerust, benadrukt Nelectra. Als de distributie en de installateurs daarvoor realistische inspanningen moeten doen, horen ze daar correct voor vergoed te worden en moeten ze kunnen rekenen op een regelmatige ophaling. Overigens noemt Nelectra de inzameling door de consumenten via de bestaande afvalinzamelsystemen zoals de gemeentelijke containerparken veel (kosten)efficinter en dus economisch ook de beste oplossing voor de fabrikanten. Worden distributeurs en installateurs ondanks alles toch nog met de terugname van kleinere hoeveelheden geconfronteerd dan moet er een realistische oplossing via logistiek en aangepaste vergoedingen gevonden worden, zegt Nelectra. Daarom wil Nelectra in elk geval betrokken worden bij overleg over een aanvaardbaar terugnamesysteem voor afgedankte lichtinstallaties. In afwachting daarvan kan de sector onmogelijk meewerken aan het door de fabrikanten nzijdig opgelegd systeem.

Meer informatie :

Nelectra, Regentlaan 58, 1000 Brussel
contactpersoon  : Dirk Rutten
tel. 02/550.17.14
fax. 02/550.17.29 
GSM 0478/30.40.27
e-mail : dirk.rutten@nelectra.be

Bron : Nelectra