09/09/2005

Wijzigingen voor 'Agentschap Natuur en Bos' (ANB) en het 'Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek' (INBO)

Terug naar artikeloverzicht

Vlaamse Regering in kort bestek - 9 september 2005

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Bij decreet van 7 mei 2004 werden onder meer het 'Agentschap Natuur en Bos' (ANB) en het 'Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek' (INBO) als intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) opgericht. De Vlaamse Regering keurde begin juli principieel een voorontwerp van wijzigingsdecreet goed dat het decreet van 7 mei 2004 op een aantal punten aanpast.
Er werd al vroeger beslist dat aan de IVA's ANB en INBO geen rechtspersoonlijkheid diende te worden toegekend wegens het gunstige budgettaire effect voor de Vlaamse overheid. Daarom moeten de oprichtingsbepalingen in het decreet van 7 mei 2004 worden opgeheven.

Daarnaast wordt geopteerd voor een meer logische schikking van taken en bevoegdheden. Het opstellen van het milieurapport wordt daarom niet toevertrouwd aan het INBO, maar aan de IVA Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht. Tijdens de vorige legislatuur viel de keuze om het takenpakket van de sectie 'Lucht' en de sectie 'Geluid, Trillingen, Niet-ioniserende straling' van de afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid van AMINAL onder te brengen bij de IVA Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht.
Nu worden die taken toevertrouwd aan het departement binnen het Vlaamse ministerie voor Leefmilieu, Natuur en Energie.

Tot slot wordt de naam van de IVA Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht gewijzigd in IVA Vlaamse Milieumaatschappij.

Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu, na advies van de SERV en het voorlopige advies van de MiNa-raad, opnieuw principieel goedgekeurd en voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Het definitieve advies van de MiNa-raad wordt na ontvangst onmiddellijk aan de Raad van State overgemaakt.

Bron : Persdienst Vlaamse regering