25/02/2005

Wervelbedinstallatie brengt Vlaanderen wereldwijd aan de top in afvalverwerking

Terug naar artikeloverzicht

Indaver bouwt samen met Sita nv op haar site in Beveren een wervelbedinstallatie voor de gecombineerde thermische verwerking met energieterugwinning van hoogcalorisch afval en slib. De wervelbedinstallatie is
een belangrijke stap in het verder uitbouwen van een toekomstgericht afvalbeleid en wordt als sluitstuk van de afvalverwerking in Vlaanderen beschouwd. Vlaanderen wordt daarmee immers de eerste regio in de wereld waar er niet langer onbehandeld huishoudelijk afval op stortplaatsen zal terechtkomen. De wervelbedinstallatietechnologie wordt ook algemeen beschouwd als Best Beschikbare Techniek voor zowel de verwerking van slib als voor de verwerking van het hoogcalorisch afval.

Vlaanderen aan de top

In Vlaanderen werden in 2003 zo'n 3,2 miljoen ton huishoudelijke afvalstoffen ingezameld. Hiervan wordt 70 % selectief ingezameld met het oog op hergebruik, compostering en recyclage. 26 % wordt thermisch verwerkt en 4 % komt terecht op stortplaatsen. In vergelijking met 2002 is de totale hoeveelheid huishoudelijk afval afgenomen met 3,5 %. De Vlaamse Regering wil de volgende jaren de hoeveelheid huishoudelijk afval verder terugdringen. Tevens wil de Vlaamse Regering het stortverbod op het storten van onbehandeld huishoudelijk afval volledig toepassen.
Sinds 2000 werd er door de Vlaamse Regering immers een stortverbod voor onbehandeld huishoudelijk afval en bedrijfsafval ingevoerd. Omdat er onvoldoende capaciteit voor thermische verwerking is, dienen er jaarlijks afwijkingen op dit stortverbod te worden toegestaan. In 2004 werden stortafwijkingen toegestaan voor 96 000 ton huishoudelijke afvalstoffen, 485 000 ton bedrijfsafvalstoffen en 69 000 ton residu's van papier-, textiel- en houtrecuperatie. Deze noodzakelijke afwijkingen tonen aan dat er een tekort is aan thermische verwerkingscapaciteit in Vlaanderen, vooral dan voor het bedrijfsafval. De Vlaamse overheid wil het stortverbod voor huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen effectief realiseren en niet langer afwijkingen toestaan op het ingestelde stortverbod. De realisatie van de wervelbedinstallatie zal dit mogelijk maken.

Groeiend aanbod aan slib

Tevens biedt de wervelbedinstallatie een oplossing voor de verwerking van het groeiend aanbod aan slib van waterzuiveringsinstallaties en slib van industrile processen. In het Uitvoeringsplan Slib van de Vlaamse Regering wordt het tekort aan verbrandingscapaciteit voor slib aangegeven. Het slib dat niet kan worden voorkomen of niet nuttig kan worden toegepast dient zoveel mogelijk te worden verbrand met maximale energierecuperatie en rookgasreiniging. De geplande wervelbedinstallatie past perfect binnen deze beleidsvisie.

Kerngegevens wervelbedinstallatie

De bouw van de installatie is einde 2003 gestart en de eerste lijn van de installatie zal begin 2006 operationeel zijn. De totale investering zal zo'n 180 miljoen euro bedragen. De nieuwe installatie zal een bijkomende werkgelegenheid creren van 35 personen. De capaciteit van de installatie zal 460 000 ton bedragen. De installatie bestaat uit 3 ovenlijnen.
De installatie is ontworpen om afval te verbranden binnen bepaalde grenzen: een totaal thermisch vermogen van maximaal 143 MW, een verwerkingscapaciteit van 460 000 ton afval per jaar met een warmte-inhoud van de afvalmix tussen 7 en 15MJ/kg.
De installatie zal volledig werken binnen de normen van de EU-richtlijn m.b.t. het verbranden van afval en dit voor alle parameters. De rookgassen worden intensief gereinigd om aan de strenge emissievoorwaarden te voldoen. Al het afvalwater wordt in de installatie hergebruikt. Ook het regenwater van de daken wordt opgevangen en maximaal aangewend in het proces.

Meer technische gegevens in de Indaver nieuwsbrief: http://www.indaver.be/fileadmin/indaver.be/pdfs/IndaverInfoFebruari2005.pdf

Bron : Indaver