09/03/2018

Werkelijke uitstoot houtkachels onderschat

Back to article overview
Hoeveel fijn stof een houtkachel werkelijk uitstoot, hangt in grote mate af van de kwaliteit van het hout en de manier waarop je je kachel gebruikt. Moderne kachels hebben vaker technologie die de uitstoot kan verminderen. Maar ook daar ligt de werkelijke uitstoot hoger dan wat de officiële testen aangeven.
 
Vooral hoe je je kachel gebruikt, heeft een grote impact: de kwaliteit van het hout, het vochtgehalte, de manier van aansteken en bijvullen kunnen de uitstoot verhogen. Bepaalde uitgestoten gassen vormen bovendien bijkomend fijn stof in de atmosfeer. Dit ‘secundair’ fijn stof brengt men meestal niet in rekening bij de officiële testen.

Moderne kachels beschikken wel vaker over technologie die de verbranding optimaliseert en de uitstoot kan verminderen. Sommige filtersystemen kunnen een deel van het fijn stof opvangen maar correct gebruik en regelmatig onderhoud zijn noodzakelijk. Over de emissies van nieuwe kachels in reële omstandigheden is nauwelijks betrouwbare wetenschappelijke informatie beschikbaar.

Dat blijkt uit een literatuurstudie die de Universiteit Antwerpen in opdracht van de VMM heeft uitgevoerd.

Lees het volledige rapport hier

 
Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid