29/08/2008

Werkbedrijf ARCOR uit Ronse (Oost-Vlaanderen) wordt grootste groenestroomproducent uit zijn sector.

Terug naar artikeloverzicht

Met 1.530 fotovoltasche panelen op het dak behoort ARCOR tot de grootste projecten in Belgi. Op 28 augustus 2008 stelde Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen, het systeem officieel in werking. Het "maatschappelijk verantwoord ondernemen" kreeg in Ronse vorm onder impuls van het werkbedrijf.

Kathleen Van Brempt : "Arcor is een belangrijke pionier : het bedrijf toont aan dat industrile activiteit en ecologie perfect kunnen samengaan. Beschutte en sociale werkplaatsen die willen investeren in milieuvriendelijke innovatieprojecten kunnen op mijn steun rekenen. Als minister van Sociale Economie heb ik daarvoor alvast 4 miljoen euro gereserveerd."

In 2007 verhuisde de toenmalige beschutte werkplaats "Vreugdevol" naar een industriepand in de industriezone te Ronse. Tijdens de hieraan verbonden financieringsonderhandelingen met Dexia Bank groeide reeds het idee om de beschikbare dakoppervlakte te gaan benutten voor het produceren van groene elektriciteit. Het werkbedrijf dat werk op maat verschaft aan meer dan 100 werknemers, veranderde zijn naam dit jaar in ARCOR vzw en liet zien dat het een volwaardig toeleveringsbedrijf werd. Geheel aanleunend bij de opdracht en visie van het bedrijf, wou het bestuur en de leiding ook het economische aspect koppelen aan de maatschappelijke doelen. Naast de opdracht het creren van arbeidsplaatsen voor personen met een arbeidshandicap, bestond de visie er immers in om dit te realiseren met respect voor mens en milieu. Omdat het bedrijf een plat dak heeft dat er ongebruikt bij lag, was de keuze snel gemaakt: er zouden fotovoltasche panelen worden genstalleerd.

In een periode van 6 maanden werden alle beslissingen genomen, leveranciers gezocht en het systeem in werking gesteld. ARCOR liet er dus geen groen gras over groeien, maar werd meteen een grote groenestroomproducent. De hoeveelheid energie die met deze PV-installatie wordt geproduceerd, is vergelijkbaar met het verbruik van een honderdtal gezinnen. Bovendien worden jaarlijks 92 ton CO2-uitstoot vermeden. Een ander voordeel van die zonnepanelen is dat de hoeveelheid energie die wordt opgewekt meer is dan dat het bedrijf zelf nodig heeft. Dat overschot wordt verkocht aan de elektriciteitsleverancier. De evolutie van de productie kan ARCOR zelf volgen op de displays. Vanwege de overheid krijgt het werkbedrijf, bij middel van groenestroomcertificaten, een aantrekkelijke vergoeding voor elke kilowattuur die wordt opgewekt.

Geliefd bij klanten en leveranciers

Reeds van bij de opbouw namen klanten en leveranciers regelmatig contact op met ARCOR om te informeren naar het technisch en financieel aspect van het project . De ecologische manier van werken werd immers ook door het bedrijfsleven sterk geapprecieerd. Daarom vermeldt ARCOR voortaan op alle briefwisseling het zelf bedachte en ontworpen logo :


100 % solar powered company


Heel wat mensen vinden het initiatief dan ook lovenswaardig en qua omvang spectaculair voor een sociaaleconomisch maatwerkbedrijf. Naast het eigen verbruik dat nodig is voor de textielbedrukkingsmachines, de tapijtsnijrobots, de krimpfolieverpakkingsmachines en het elektrisch werkmateriaal, voorziet ARCOR ook de producenten van groenestroom.

Een dure maar rendabele investering

Het volledige project, dat 1.400.000 euro kost, wordt gedurende de eerste 20 jaren geleased. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij het flexibele Energy Line-financieringssysteem van Dexia. De inkomsten uit de groenestroomcertificaten en de productie van elektriciteit zorgen echter voor voldoende middelen om de driemaandelijkse afbetalingen te regelen. Omdat de panelen een levensduur hebben van 30 35 jaar, moet de aanschaf na de leasingperiode nog steeds een rendabele investering vormen. Dexia Bank realiseert hiermee tevens haar tot nog toe grootste project op het vlak van financiering van zonne-energie in Belgi in samenwerking met haar partner Eneco.

Ministerile belangstelling

Op 28 augustus 2008 kreeg ARCOR het bezoek van zijn voogdijminister Kathleen Van Brempt. Zij loofde de werkplaats voor haar uitzonderlijk initiatief. Vanuit het departement Werk en Sociale Economie worden ook subsidies toegekend voor elk initiatief dat de CO2-uitstoot kan verminderen. ARCOR was echter zijn tijd en dus de subsidie voor.

Een bedrijf met nul komma nul CO2-uitstoot door 100% hernieuwbare energie te produceren, als bewijs dat industrie en ecologie perfect kunnen samengaan, blijft toch wel een realisatie om trots op te zijn.

Wat brengt het op?

De 1.530 zonnepanelen van ARCOR, op een oppervlakte van 6.850m2, leveren een hoeveelheid stroom die overeenstemt met het verbruik van ongeveer 100 gezinnen. Zij hebben een piek van 291 Kwp en leveren jaarlijks 247.000Kwh groene energie. Dit komt overeen met 91,39 ton CO uitsparing.