04/12/2020

Wereldbodemdag (5/12) ideaal moment om gezondheid van uw grond na te gaan met De Grote Grondvraag

grote grondvraag
Terug naar artikeloverzicht

Hoe gezond is uw grond? Die vraag willen de OVAM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir samen met de Vlaamse steden en gemeenten helpen beantwoorden. De website De Grote Grondvraag geeft alle Vlamingen de kans om te controleren of hun grond mogelijk vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden. Tegen 2028 moeten alle Vlaamse risicogronden onderzocht zijn en tegen 2036 moeten alle (historische) verontreinigde gronden minstens in sanering zijn. Als je op Wereldbodemdag (zaterdag 5/12) een steentje wil bijdragen aan een gezonde bodem, kan dat al door je grond te checken op www.degrotegrondvraag.be.

Gezonde grond voor een leefbaar Vlaanderen

5 december werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldbodemdag. Het ideale moment volgens de OVAM om even stil te staan bij de gezondheid van onze grond. Zo’n 85.000 gronden in Vlaanderen hebben een verhoogd risico op vervuiling als gevolg van bedrijvigheden of activiteiten uit het verleden. Meer dan 40% van die ‘risicogronden’ is nog nooit eerder onderzocht. Met De Grote Grondvraag wil de OVAM alle risicogronden in kaart brengen, onderzoeken én waar nodig saneren. "Tegen 2036 willen we elke vierkante meter grond in Vlaanderen weer gezond maken en alle saneringen minstens opgestart hebben. Dat is goed voor natuur en milieu maar biedt ook opportuniteiten voor bedrijven, handelszaken, woonprojecten, parken en natuurgebieden die nieuwe kansen krijgen dankzij meer, gezonde open ruimte", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

De Grote Grondvraag

De OVAM lanceerde De Grote Grondvraag in het najaar van 2019. Meer dan 75% van de Vlaamse steden en gemeenten nemen vandaag deel aan de campagne. Het overgrote deel van de Vlamingen kunnen dus via www.degrotegrondvraag.be al checken of hun grond een risicogrond is. Ondertussen hebben al bijna 200.000 Vlamingen de online check gedaan.

Bodemonderzoek zorgt voor zekerheid, sanering niet altijd nodig

Wie na de online check eigenaar blijkt te zijn van een risicogrond, hoeft zich nog niet meteen zorgen te maken. Lang niet elke risicogrond moet gesaneerd worden. Een oriënterend bodemonderzoek biedt in eerste instantie vooral informatie en zekerheid over de grond. Is er toch bijkomende actie nodig, dan zorgt de OVAM voor begeleiding bij alle stappen die de grondeigenaar moet zetten om de grond opnieuw gezond te maken. In heel wat gevallen zal de OVAM ook de kosten van het onderzoek én de sanering dragen.

 

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid


zie eerder: Ovam stelt De Grote Grondvraag