16/09/2010

Website toont natuurlijke rijkdommen van Vlaamse bodem

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege lanceerde in de steengroeve van Balegem in aanwezigheid van o.m. leerlingen en leerkrachten de educatieve website www.ikdoorgrondvlaanderen.be.  De interactieve website brengt de natuurlijke rijkdommen van de Vlaamse bodem in kaart. Minister Schauvliege lichtte bij de voorstelling ook haar duurzaam beleid inzake delfstoffen toe.

Bakstenen, dakpannen, glas, klinkers, fundering en beton zijn heel vaak gemaakt met Vlaamse delfstoffen zoals klei, leem, zand, grind en kwartszand. Maar www.ikdoorgrondvlaanderen.be vertelt ook dat tandpasta gemaakt wordt met Vlaams kwartszand. De nieuwe website richt zich in de eerste plaats naar leerlingen van het secundair onderwijs, maar eigenlijk kan iedere geïnteresseerde er kennis maken met de Vlaamse ondergrond. In animatiefilmpjes vertellen Adriaan Van Den Hoof, Showbizz Bart en Gunter Lamoot hoe de diverse delfstoffen in onze ondergrond terechtgekomen zijn. Foto- en videomontages tonen waar en hoe die delfstoffen ontgonnen worden, en wat er na de ontginning met een groeve gebeurt. Ook hoe we onze kennis opbouwen over de diepere ondergrond voor bijvoorbeeld geothermische toepassingen en de opslag van CO2 of aardgas komt aan bod. Voor de leerkracht aardrijkskunde die het best geplaatst is om de leerlingen wegwijs te maken in de natuurlijke rijkdom van Vlaanderen, heeft de website een apart luik.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Nog altijd danken we een belangrijk deel van onze welvaart aan de delfstoffen uit onze Vlaamse ondergrond. Ontginningsgebieden worden niet zomaar ter beschikking gesteld. We moeten immers zuinig, doelmatig en optimaal omspringen met delfstoffen. De Vlaamse overheid zoekt nieuwe ontginningslocaties in Vlaanderen via de opmaak van oppervlaktedelfstoffenplannen. Dat gebeurt op basis van een analyse van de behoefte, de mogelijke inzet van volwaardige alternatieven en import- en exportgegevens. Ik streef naar een duurzaam delfstoffenbeleid dat inzet op een combinatie van Vlaamse delfstoffen, alternatieve materialen uit bijvoorbeeld recyclage van bouw- en sloopafval, grondverzet, baggerspecie en duurzaam materialenbeheer en geïmporteerde grondstoffen