24/10/2008

Watersportbaan toneel van spectaculaire tests voor hernieuwbare energie

Terug naar artikeloverzicht

De Afdeling Weg- en Waterbouwkunde en de onderzoeksgroep 'Mechanica van Materialen' van de faculteit Ingenieurswetenschappen voeren momenteel spectaculaire outdoortesten uit op de Watersportbaan in Gent. Twee eivormige vlotters van 1,75m hoog en met een diameter van 1,75m worden van op verschillende hoogten in het water gedropt. De tests kaderen in een Europees onderzoeksproject, dat het mogelijk moet maken om hernieuwbare energie op te wekken aan vergelijkbare kosten als windenergie.

De Universiteit Gent cordineert het Europese project 'Sustainable Efficient Wave Energy Converter' (SEEWEC) binnen het zesde kaderprogramma. Dit project omvat een driejarige studie van een vlottende energieconvertor, de FO. De golfenergieconversie gebeurt door eivormige objecten (vlotters), die in een bepaalde opstelling op een offshore platform geplaatst worden en ten opzichte van dat platform op en neer bewegen. De FO is ontwikkeld om elektriciteit aan een vergelijkbare kost als windenergie te kunnen leveren. 

Binnen SEEWEC wordt met verschillende nationale en internationale partners samengewerkt om het originele concept, ontwikkeld door Fred Olsen, te optimaliseren. De taak van de Universiteit Gent bestaat hoofdzakelijk uit het optimaliseren van de vorm van de vlotter, het bestuderen van de sterkte van de vlotter in composietmateriaal, en het ontwerpen van een optimale opstelling van meerdere FO-convertoren. 

In het kader van de studie van de sterkte en de vorm van de vlotter worden momenteel outdoor-testen ('slamming-tests' en 'drop-bottom tests') uitgevoerd op een tweetal vlotters op de Watersportbaan in Gent. Tijdens de testen worden de vervorming van en de impact op de vlotter opgemeten als deze van een bepaalde hoogte (1m 5m) in het water valt. Deze proeven simuleren de impact op de vlotter van zeer grote golven tijdens een storm. De vlotters werden door Spiromatic (een KMO uit Nazareth, gespecialiseerd in het vervaardigen van composiet silo's) ontwikkeld. 

Bron : Universiteit Gent