03/08/2020

Water uit wachtbekkens VMM beschikbaar in Vilvoorde

wachtbekkens_Vilvoorde
Terug naar artikeloverzicht

Het water uit twee wachtbekkens van de VMM, wordt ter beschikking gesteld aan de stadsdiensten van Vilvoorde en aan geïnteresseerde landbouwers of particulieren. Op die manier willen we maximaal een nuttig gebruik van dit water mogelijk maken.

VMM heeft in Vilvoorde 2 wachtbekkens die cruciaal zijn bij hevige neerslag. In deze bekkens wordt tijdelijk het water gebufferd en zo kunnen we overstromingen in Vilvoorde en Machelen voorkomen. Deze wachtbekkens worden gevoed door een toevoergracht waardoor er altijd water in deze wachtbekkens bijkomt. Door middel van pompen wordt het overtollige water overgepompt in de Trawoolbeek zodat het waterpeil in de wachtbekkens steeds op dezelfde peil staat en steeds voldoende buffercapaciteit beschikbaar voor bijvoorbeeld zomeronweders.

Tijdens droogteperiodes worden de pompen afgezet om zoveel mogelijk water op te houden, zonder het risico te lopen dat er geen buffercapaciteit meer is tijdens onweders.

Dit opgehouden water wordt nu ter beschikking gesteld aan de stadsdiensten van Vilvoorde en aan geïnteresseerde landbouwers of particulieren. Op die manier willen we maximaal een nuttig gebruik van dit water mogelijk maken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de stad Vilvoorde.

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid