06/12/2024

Wat is het resultaat van COP 29?

climate change
Terug naar artikeloverzicht

Tijdens de klimaattop in Bakoe is een akkoord bereikt over een reeks beslissingen, waaronder dat over de financiering van het klimaatbeleid. Na 10 jaar onderhandelen werd er ook een overeenkomst gesloten over de regels voor het kopen en verkopen van VN-gecertificeerde koolstofkredieten. 

Andere besluiten over de energietransitie, de adaptatie aan de klimaatverandering, ontbossing en rechtvaardige transitie moesten worden uitgesteld tot de geplande bijeenkomsten voor 2025. 

Financiering van het klimaatbeleid (New Collective Quantified Goal) 

Het belangrijkste punt op COP29 was om een nieuwe financieringsdoelstelling te bepalen die de doelstelling uit 2009 van 100 miljard dollar per jaar moet opvolgen. Na gepolariseerde onderhandelingen tussen ontwikkelingslanden en donoren werden de deelnemers het uiteindelijk eens over een bedrag van ten minste 300 miljard dollar per jaar tegen 2035. Dit bedrag omvat publieke en private bijdragen en zal worden gemobiliseerd door middel van publieke financiële interventies. Dit proces maakt deel uit van een bredere ‘investeringsdoelstelling’ van minstens 1.300 miljard dollar tegen 2035. 

Deze beslissing is belangrijk omdat de 198 landen die het Akkoord van Parijs hebben ondertekend in 2025 nieuwe nationale klimaatplannen moeten indienen. Dit nieuwe financiële doel biedt dus perspectieven voor ontwikkelingslanden die deze fondsen nodig hebben om ambitieuze klimaatplannen uit te voeren. 

Het streefcijfer van 1.300 miljard vergt een grondige transformatie van de wereldeconomie en de financiële markten, en de mobilisatie van zowel publieke en private actoren op internationaal en nationaal niveau. Om dit te bereiken is een specifiek kader gelanceerd: de Baku to Belém Roadmap to USD 1.3 trillion. 

Energietransitie en ontbossing 

Tijdens de vorige COP werd met de overeenkomst over de Global Stocktake een sterk signaal gegeven voor vooruitgang op belangrijke gebieden zoals: 

  • de energietransitie, met als doel een verdrievoudiging van de capaciteit voor hernieuwbare energie en een verdubbeling van de jaarlijkse vooruitgang op vlak van energie-efficiëntie tegen 2030, terwijl fossiele brandstoffen en hun subsidies geleidelijk worden afgebouwd; 
  • de strijd tegen ontbossing; 
  • de voorbereiding van nationale klimaatplannen voor 2025. 

Sindsdien hebben de besprekingen zich toegespitst op de manier waarop deze zaken moeten worden uitgevoerd. De besprekingen werden voortgezet in Bakoe, maar er werd geen vooruitgang geboekt op vlak van energietransitie en ontbossing. De bal ligt nu in het kamp van de landen, die moeten beslissen hoe ze deze elementen opnemen in hun nationale klimaatplannen. 

Conclusie 

COP29 is erin geslaagd een nieuw gekwantificeerd streefcijfer voor klimaatfinanciering vast te stellen, dat bedoeld is als opvolger van het streefcijfer van 100 miljard dollar na 2025. Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Veel andere belangrijke beslissingen zijn echter uitgesteld tot de volgende conferentie. COP30 zal bijvoorbeeld moeten specificeren hoe:  

  • de 1.300 miljard dollar aan investeringen te katalyseren die jaarlijks nodig zijn in ontwikkelingslanden;  
  • hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie te bevorderen en tegelijkertijd het gebruik van fossiele brandstoffen en hun subsidies geleidelijk terug te dringen;  
  • ontbossing een halt toe te roepen en om te keren.  

De onderlinge relatie tussen natuur en klimaatverandering zal centraal staan in de komende discussies. Brazilië, dat gastheer zal zijn van de klimaattop in Belém, heeft al aangekondigd dat COP30 de COP van de natuur zal zijn.  

Een meer gedetailleerde en gedocumenteerde beoordeling van de resultaten van COP29 in Bakoe is binnenkort beschikbaar op klimaat.be.

 

 

Bron: © FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu