26/08/2005

VREG-rapport Vlaamse elektriciteits- en aardgasprijzen voor huishoudelijke en kleine verbruikers in juli 2005

Terug naar artikeloverzicht

De VREG stelde op 26 augustus 2005 haar rapport over de evolutie van de Vlaamse elektriciteits- en aardgasprijzen voor huishoudelijke en kleine verbruikers voor. Dat rapport analyseert de prijssituatie van juli 2005. De belangrijkste vaststellingen luiden als volgt:

  • De vrijmaking van de markt drukt de prijs van elektriciteit en aardgas. Dat blijkt duidelijk uit het feit dat de situatie van een Vlaams gezin met een doorsnee verbruik van aardgas en elektriciteit, gunstiger is dan die van een vergelijkbaar Waals gezin.
  • Het feit dat het prijsvoordeel ten opzichte van de niet- geliberaliseerde Waalse markt zowel geldt voor gezinnen die actief een energieleverancier hebben gekozen als voor passieve gezinnen, bewijst dat concurrentie drukt op de prijzen voor alle verbruikers.
  • Verder geldt dat een Vlaams gezin met een doorsnee elektriciteitsverbruik van 3500 kWh per jaar, in alle gevallen nog steeds minder betaalt dan vr de vrijmaking! Het voordeel voor een gezin dat een contract afsloot (ondertussen zo'n twee derde van de huishoudelijke afnemers) bedraagt nog steeds 19,5 euro tegenover de prijs van 1 juli 2003, ondanks de recente prijsstijgingen voor energie.
  • Kiezen brengt meer voordeel. Het prijsniveau van verbruikers die een contract afsluiten, ligt lager dan de prijs die passieve afnemers betalen. Daarbovenop levert een keuze voor het laagste prijsaanbod nog veel grotere voordelen op.
  • Zo had een Vlaams gezin dat voor de laagste prijs heeft gekozen, in juli 2005 bijna een voordeel van 120 euro ten opzichte van een Waals gezin. De vrijmaking van de elektriciteitsmarkt biedt dus duidelijk een potentieel voordeel voor de Vlaamse gezinnen.
  • Een Vlaams gezin met een doorsnee verbruik dat met aardgas verwarmt, heeft eveneens een voordeel ten opzichte van de situatie op de niet-vrijgemaakte Waalse markt.
  • Door de stijging van de internationale aardgasprijzen betaalt alleen nog het Vlaamse gezin dat voor de laagste prijs opteert, minder dan vr de vrijmaking. Ten opzichte van Walloni bedraagt de maximale besparing bijna 100 euro. In vergelijking met de passieve klanten heeft het prijsbewuste gezin bijna 80 euro voordeel. Ook hier biedt een actieve keuze dus kans op een belangrijke potentile besparing.

Ondanks de huidige sterk oplopende energieprijzen en de recente invoering van kostprijsverhogende heffingen blijven de conclusies uit vorige VREG-rapporten dus integraal overeind.

Dat de vrijmaking voordelen voor Vlaanderen biedt, valt dus niet te ontkennen. Een Vlaams gezin dat per jaar 3500 kWh elektriciteit en 23.260 kWh aardgas verbruikt, kan gemiddeld een voordeel doen van 218 euro in vergelijking met hetzelfde Waalse gezin. Het Waalse gezin betaalt daarmee 16% meer!

Het huidige VREG-rapport hanteert een nog meer verfijnde methodologie dan vorige VREG-rapporten. De resultaten zijn nog steeds gebaseerd op alle prijzen van alle actieve leveranciers op de huishoudelijke markt en in alle distributienetgebieden in Vlaanderen. De gegevens komen van de energieleveranciers en worden door de VREG gecontroleerd en vergelijkbaar gemaakt. Het rapport werkt voor het eerst met gewogen gemiddelden, zodat elke leverancier en elk distributienetgebied representatief vertegenwoordigd is in de gemiddelde Vlaamse elektriciteits- en aardgasprijzen.

Volledige persbericht

Rapport downloaden (351 KB)