20/12/2022

VREG legt niet-periodieke nettarieven voor 2023 vast

digitale meter_2.jpg
Terug naar artikeloverzicht

De VREG keurde de niet-periodieke nettarieven voor 2023 goed. Dat zijn onder meer:

  • de aansluittarieven: de tarieven die u betaalt bij een nieuwe aansluiting op het distributienet of een aanpassing aan uw bestaande aansluiting;
  • de tarieven voor diensten op aanvraag van de netgebruiker: de tarieven die u betaalt voor diensten die de distributienetbeheerder aan u levert, zoals de plaatsing van een digitale meter op uw vraag.

De niet-periodieke tarieven stijgen met 10% tegenover 2022. De reden voor die toename is de hoge inflatie. Die leidt tot hogere kosten voor de distributienetbeheerders. Fluvius heeft de bedragen voor werken op middenspanning en middendruk vereenvoudigd en geherstructureerd. In overleg met Fluvius deden we ook een aantal aanpassingen die het makkelijker moeten maken voor netgebruikers om actief deel te nemen aan de energietransitie.

Digitale meter op aanvraag gratis

De plaatsing van een digitale meter op aanvraag is vanaf 1 januari 2023 gratis. Momenteel kost dat 89 € (incl. 21% btw). Iedereen die dat wil kan zo snel en kosteloos de voordelen van een digitale meter genieten. Met een digitale meter hoeft u uw meterstanden niet meer door te geven en kan u uw energieverbruik in detail opvolgen op Mijn Fluvius. Met een digitale meter hebt u ook meer mogelijkheden: 

Fluvius rolt de digitale meters per gemeente en per regio uit. Hebt u nog geen digitale meter en wil u weten of u binnenkort aan de beurt bent? Gebruik de planningschecker van Fluvius. Bent u nog niet aan de beurt maar wil u toch zo snel mogelijk een digitale meter? Vraag uw digitale meter dan hier aan.

Zwaardere standaardaansluiting voor elektriciteit

Het vermogen van een standaardaansluiting elektriciteit voor een woning is vanaf 1 januari 2023 17,3 kVA

Dat brengt met zich mee dat u voor een nieuwe aansluiting of verzwaring van een bestaande aansluiting enkel een bijkomende vergoeding betaalt wanneer het vermogen boven 17,3 kVA ligt. Tot nu betaalde u een meerkost bij een vermogen boven 10 kVA. Wie kiest voor een energiezuinige warmtepomp of elektrische wagen wordt zo minder snel geconfronteerd met extra kosten.

Wil u opzoeken wat een aansluiting voor uw specifieke situatie kost? Gebruik de simulatietool van Fluvius.

Meer weten?

Overzicht niet-periodieke nettarieven 2023

 

 

Bron: © 2022 VREG