01/06/2007

VREG jaarverslag 2006 - online

Terug naar artikeloverzicht

De VREG kende een productief jaar 2006, maar botst op grenzen

De VREG reikte in 2006 meer dan 1,4 miljoen groenestroomcertificaten en ruim een half miljoen warmtekrachtcertificaten uit. Als we rekenen aan de gemiddelde verkoopprijs van die certificaten in 2006, betekent dat een jaarlijkse "omzet" van 175 miljoen euro! Een fraai resultaat voor een
agentschap met 22 medewerkers.

Maar de medaille heeft zoals altijd een keerzijde. De verantwoordelijkheid van de VREG in deze is groot, doordat deze certificaten een enorme financile waarde vertegenwoordigen. De sterke en gestage toename van de investeringen in productie-installaties van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en door middel van warmtekrachtkoppeling, heeft tot gevolg dat de tijdige goedkeuring van deze dossiers en toekenning van groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten steeds zwaarder begint door te wegen in ons takenpakket. Deze toename aan werklast is immers niet gepaard gegaan met een toename aan personeelsleden. Sinds 1 april 2006 zijn daarenboven in het
oprichtingsdecreet van de VREG als Extern Verzelfstandigd Agentschap, nog andere bijkomende taken opgenomen.
Hierdoor kan de analyse- en studiecapaciteit met moeite op het noodzakelijke peil worden gehouden.
Die kennis is echter cruciaal om de regulerende taken structureel te onderbouwen, en een degelijke (kennis)positie tegenover de marktpartijen te behouden en te versterken.

Jaarverslag 2006 vandaag gepubliceerd

Voor uitgebreide informatie over de werking van de VREG in 2006 verwijzen wij u graag door naar ons online jaarverslag, dat vanaf vandaag beschikbaar is op www.vreg.be. Er is ook een samenvattende fiche "Jaarverslag 2006 in een notendop" beschikbaar.

De hoofdlijnen van de VREG werking in 2006:

  • Controle op de naleving van de Vlaamse energiewetgeving
    Inzake het toezicht op de netbeheerders focuste de VREG in 2006 op de onafhankelijkheid van de netbeheerders, en met name de werkmaatschappijen die de wettelijke en reglementaire taken voor de
    netbeheerder uitvoeren.
    Het aantal leveringsvergunningen daalde in 2006 van 19 naar 17 voor elektriciteit en van 17 naar 14 voor aardgas. De belangrijkste reden hiervoor is de fusie van de SPE-groep, waardoor de leveringsvergunningen van Luminus, City Power en ALG Ngoce geen reden tot bestaan meer hadden.
    In het kader van de Vlaamse quotaverplichtingen groene stroom en WKK moesten er op 31 maart 2006 in totaal 1.061.176 groenestroomcertificaten ingeleverd worden. Dit werd voor 97 % bereikt.
    Voor de warmtekrachtcertificatenverplichting moesten in totaal 575.209 certificaten worden ingebracht. Hiervan werd maar 43 % voorgelegd.

  • Klachten en consumentenrechten
    In 2006 ontving de VREG 512 schriftelijke klachten tegen netbeheerders of leveranciers. 343 klachten hiervan werden door de VREG zelf behandeld. De overige klachten werden grotendeels door de VREG
    rechtstreeks overgemaakt aan een andere, wel bevoegde overheidsinstelling.
    De ervaringen die de VREG uit deze klachtenbehandeling haalde, maakte dat zij een belangrijke input kon leveren in de onderhandelingen met de elektriciteits- en aardgasleveranciers over de rechten van de consumenten in de energiemarkt. Uit deze onderhandelingen resulteerde het nieuw akkoord "Van den Bossche" en een gedragscode die specifieke eisen stelt aan de telefonische en deur-aandeurverkoop van leveringscontracten.
    De VREG behandelde ook 7 klachten met betrekking tot haar werking. Alle klachten bleken na onderzoek onontvankelijk of ongegrond.

  • Verbeteringen in de marktwerking
    De VREG werkte in 2006 aan een actualisering en verbetering van de Technische Reglementen. Met de uitgewerkte aanpassingen hoopt zij op een beter evenwicht tussen de rechten en plichten van respectievelijk netbeheerders en leveranciers.
    Zij nam initiatieven ter verbetering van de samenwerking en de communicatie tussen alle marktpartijen. Na diverse overlegrondes met de netbeheerders voor elektriciteit werd in 2006 de laatste hand gelegd aan een toegangsreglement. Dit is nu voor heel Vlaanderen uniform.
    De VREG onderhandelde in 2006 met de netbeheerders over de inhoud van hun nieuwe aansluitingsreglementen, met name met betrekking tot de bepalingen inzake aansprakelijkheid.
    Zij heeft ook bemiddeld tussen de bouwsector en de netbeheerders. Sinds 1 juni 2006 passen alle netbeheerders in Vlaanderen de nieuwe procedure voor de aanvraag en realisatie van werfaansluitingen toe.

  • De VREG als kenniscentrum
    Ook in 2006 gaf de VREG advies aan de minister over ontwerpen van energiewetgeving en de werking van de energiemarkt in het algemeen. De VREG wil een sturende rol spelen, vanuit haar kennis van en kijk op de marktwerking. Door het initiatief te nemen tot de studie Marktmodel wil de VREG, in overleg met de sector, de werking van de energiemarkt in Vlaanderen verder structureel verbeteren.
    Marktmonitoring en marktenqutes, zowel bij bedrijven als bij particulieren behoren ook tot n van de belangrijke taken. Jaarlijks doet de VREG twee grote marktenqutes bij de afnemers. Daarnaast
    overlegt de VREG met regulatoren, overheden, de sector en met belangenorganisaties.

  • Communicatie van de VREG
    De VREG informeert de energieverbruikers en de marktactoren, ze zorgt voor een betere transparantie van de markt en biedt een objectieve vergelijking aan tussen de prijzen en leveringsvoorwaarden van de leveranciers voor kleinverbruikers.
    De nieuwe website is ht speerpunt van de VREG-communicatie en werd met drie tv-spots begin 2007 gelanceerd. De leveranciersvergelijking blijft een publiekstrekker. De VREG biedt haar dienstverlening ook telefonisch aan via 02/553.13.53.
    In het najaar van 2006 werd de VREG-verhuisfolder nog eens onder de aandacht gebracht van OCMW's, communicatieambtenaren, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren en woonwinkels in Vlaanderen.

Meer informatie over de VREG, haar verwezenlijkingen en doelstellingen, vindt u in het online jaarverslag.

Meer informatie over de energiemarkt in Vlaanderen in 2006, vindt u in het marktrapport 2006.

Bron : VREG