07/07/2005

VREG berekent of sociaal tarief voordeliger is

Terug naar artikeloverzicht

De VREG heeft het sociaal tarief toegevoegd aan de leveranciersvergelijking op haar website. Afnemers van elektriciteit en aardgas die recht hebben op het sociaal energietarief, kunnen nu gemakkelijk nakijken of ze er voordeel bij hebben om het sociaal tarief aan te vragen bij hun leverancier.

Iedere energieleverancier is verplicht om het sociaal tarief aan te bieden aan zijn klanten die kunnen aantonen dat ze recht hebben op dit tarief. Nochtans laten heel wat afnemers van elektriciteit en aardgas die recht hebben op het zogenaamd sociaal tarief, na dit tarief aan te vragen bij hun energieleverancier. Bijkomend probleem is dat in heel wat gevallen dit sociaal tarief niet voordeliger blijkt te zijn dan het maken van een weloverwogen keuze voor de goedkoopste energieleverancier!

Het sociaal tarief (officieel "sociale maximumprijzen voor residentieel beschermde afnemers met een laag inkomen of in een kwetsbare positie") is een zuiver federale bevoegdheid. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief en de hoogte ervan, worden dus op federaal niveau vastgelegd. De VREG vindt het echter haar taak om de afnemers zo correct mogelijk te informeren, ook al behoort het sociaal tarief helemaal niet tot haar verantwoordelijkheden.

Om ook de groep van de sociaal zwakkere energieverbruikers zo goed mogelijk te informeren en bij te staan bij het maken van een keuze op de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt, heeft de VREG het sociaal tarief toegevoegd aan de module op haar website, waar het aanbod van de verschillende leveranciers op een objectieve manier kan vergeleken worden.

Keuze vergemakkelijken

Om de keuze tussen het aanvragen van het sociaal tarief bij hun huidige leverancier of het afsluiten van een nieuw contract bij een goedkopere leverancier te vergemakkelijken, neemt de VREG vanaf juli het sociaal tarief op als nieuw element in de vergelijking van de prijzen en leveringsvoorwaarden op haar website.

Het sociaal tarief is als "productaanbod" toegevoegd aan de tabellen die als resultaat van de VREG leveranciersvergelijking getoond worden op de VREG website.
Het volstaat om uw postcode, uw jaarlijks verbruik van elektriciteit of aardgas, uw metertype (voor elektriciteit: enkelvoudige of tweevoudige meter, in combinatie met exclusief nachttarief) en het aantal personen in uw gezin in te vullen op www.vreg.be om te weten of u er goed aan doet het sociaal tarief aan te vragen. U vindt de leveranciersvergelijking op de VREG-website via <Particulieren>, <Vergelijking leveranciers>.

Op de VREG website vindt u onder <particulieren>, <sociale maatregelen> ook de voorwaarden waaraan u moet voldoen om recht te hebben op het sociaal tarief. Indien de afnemer recht heeft op sociaal tarief, kan hij de nodige bewijsstukken aan zijn energieleverancier (wie dat ook is) overmaken
en van dit tarief genieten.

Verder werd bij de actualisatie van de gegevens op 1 juli voor het eerst ook het aanbod van de elektriciteitsleverancier Lampiris opgenomen in de leveranciersvergelijking.

Bron : VREG